Početna Nekategorizirano HDZ najpopularniji u Hrvata

HDZ najpopularniji u Hrvata

480
UDIO

KORUPCIJA i nesposobnost SDP-u su stigli na naplatu. Vladajuća stranka ima gori rejting od HDZ-a, kojeg je sud u sklopu suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu nepravomoćno proglasio zločinačkom organizacijom. Korupcijom i nespobnošću obilježeni SDP Hrvatsku vodi toliko katastrofalno da bi Hrvati na vlasti radije vidjeli zločinačku organizaciju HDZ.
 
Po prvi put od dolaska Kukuriku koalicije na vlast, oporba je preuzela vodstvo u istraživanju Crobarometar, koje je za Novu TV provela agencija Ipsos Puls. SDP je tako nastavio trend pada, uzrokovan lošom ekonomskom politikom i drugim krivim potezima Vlade.
 
Istraživanje provedeno na 968 ispitanika uoči izbora za Europski parlament, pokazalo je kako oporbeni blok predvođen HDZ-om (koalicija HDZ – HSS – HSP dr. Ante Starčević – BUZ – ZDS) uživa podršku 25,1 posto birača, dok je potpora SDP-ovoj vladajućoj koaliciji (SDP-HNS-HSU-IDS) pala na 23,7 posto. 
 
Sve veću podršku bilježi stranka bivše SDP-ove ministrice Mirele Holy – ORaH podupire 10,2 posto birača, a slijede Laburisti sa 10 posto, Savez za Hrvatsku sa 6,1 posto, koalicija Nacionalni forum – HSLS – PGS – LZR sa 4,5 posto te nezavisna lista Milana Bandića sa 4 posto. Ostale liste osvojile bi 3,3 posto, a dok je neodlučnih 13,1 posto birača koji su sudjelovali u ovom ispitivanju javnog mijenja.
 
I istraživanje koje je Crobarometar proveo prije mjesec dana pokazivalo je sve veći pad SDP-a te nagli rast popularnosti ORaH-a kojeg mnogi birači smatraju “osvježenjem” na političkoj sceni.
 
Skoro svima jasno da Hrvatska ide u krivom smjeru
 
77 posto birača smatra da Hrvatska ide u lošem smjeru, dok 16 posto ispitanika smatra da je smjer dobar, a 7 posto ne zna odgovor na to pitanje. 55 posto birača SDP-a smatra da zemlja ide u dobrom smjeru, dok 86 posto birača smatra kako je smjer loš.
 
Vladinu politiku podupire svega 19 posto birača, dok je 73 posto ispitanika protiv Vladinih mjera.
 
HDZ, SDP i ORaH tri najjače stranke, HNS se srozao na dno
 
Gledano pojedinačno po strankama, HDZ je već drugi mjesec za redom u minimalnoj prednosti pred SDP-om. HDZ tako podupire 19,8, a SDP 19,7 posto birača. ORaH se popeo do trećeg mjesta, s podrškom 10,8 posto ispitanika te tako nakon nekoliko godina skinuo s te pozicije Laburiste koji se nalaze na četvrtom mjestu s podrškom 8,8 posto birača.
 
HDSSB uživa podršku 3 posto birača, Bandićeva lista 2,8 posto, HSS 2,6 posto, HSP 2,1 posto, HSP dr. Ante Starčević, Nacionalni forum i Hrast po 2 posto, BUZ 1,6 posto, a HNS je s poraznih 1,5 posto podijelio poziciju s HSU. Slijede Hrvatska zora sa 1,4 posto, Grubišićeva lista sa 1,3 posto, HSLS sa 1,2 posto, IDS sa 0,8 posto te SDSS sa 0,4 posto. Neodlučnih je 13,4 posto, a 1,2 posto pripada ostalim strankama.
 
I Josipoviću pada popularnost, Holy pozitivka
 
I predsjedniku Ivi Josipoviću, kojeg od početka mandata građani smatraju najpopularnijim političarem, popularnost pada iz mjeseca u mjesec. Trenutno ga podupire 68 posto birača. Pad potpore bilježe i Zoran Milanović (25 posto) te Tomislav Karamarko (17 posto).
 
Druga najpopularnija političarka u državi je Mirela Holy (63 posto), a slijede Josip Leko (46 posto), Dragutin Lesar (45 posto),  Ivan Grubišić (43 posto), Vesna Pusić (36 posto) i Ruža Tomašić (34 posto).
 
Mirela Holy je najpopularnija među biračima SDP-a (97 posto), a slijede Josipović (96 posto), Leko (80 posto), Pusić (78 posto) i Milanović (71 posto).
 
Među HDZ-ovim biračima je najpopularnija Ruža Tomašić (73 posto), a slijede Karamarko (69 posto), Josipović (65 posto) te Holy (59 posto).
 
Uskoro opširnije!
 
Karamarka vesele rezultati
 
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko za današnje rezultate ispitivanja javnog mnijenja o rejtingu stranaka po kojima je HDZ prestigao SDP rekao da to izaziva malo veselja, ali ne potpuno, jer je razlika mnogo veća od danas objavljenih rezultata. Kako je večeras u Novom Vinodolskom ocijenio Karamarko, ankete treba ostaviti sa strane.”HDZ je prošle godine na izborima dokazao da je prvi, i na lokalnim i na izborima za Europski parlament, a ove godine će to biti još izraženije”, procijenio je.
 
Na pitanje ima li kakve prijedloge za Vladu, temeljem poziva premijera da oporba da konstruktivan savjet o rezanju rashodovne strane proračuna i sprečavanju povećanja deficita, Karamarko je odgovorio da s njima na pitanju poreza ne može naći zajednički jezik. “Oni će stalnim dizanjem poreza provesti politiku uništenja do zadnjeg radnog mjesta”, ocijenio je. Kako je dodao, može se razgovarati o poticanju proizvodnje, o razvoju malog i srednjeg poduzetništva, jer sva stabilna društva i ekonomije počivaju na malom i srednjem poduzetništvu. “Naši prijatelji, odnosno politički suparnici to očito ne shvaćaju”, ustvrdio je.
 
U vezi s porezima na štednju i nekretnine Karamarko je rekao je kako jedan dan kažu da ih neće biti, pa hoće, pa opet neće te da je to, kako je ocijenio, “potpuno dezorijentirana ekipa”. “Pokušavaju rezanjima i dizanjem poreza postići rezultate, to je iracionalno”, zaključio je. “Jedna od definicija iracionalnosti, da ne kažem ludila je stalno inzistiranje na istom rješenju koje ti donosi loše rezultate a ti očekuješ da će taj rezultat biti drugačiji”, rekao je i ocijenio da je ova vlada promašena te da je vrijeme da ode.
 
Za promjene odluka premijera i Vlade je rekao da se ne bi bavio Milanovićem, njegovim izričajem, njegovom kolebljivošću, “njegovom negacijom samoga sebe”. “Nek se time bavi netko drugi”, rekao je predsjednik HDZ-a. Kazao je i kako HDZ ne vrijeđa SDP, da se ne veseli možebitnim kriminalcima u njihovim redovima, niti to kapitalizira. “Mi pričamo o problemima i fenomenima, a ne o ljudima”, rekao je Karamarko.
 
Na pitanje mogu li građani u vezi s porezima biti mirni ako HDZ dođe na vlast, Karamarko je rekao da će u tom slučaju voditi uravnoteženu poreznu politiku. Ponovio je da poreznog obveznika treba njegovati kako bi zarađivao i bio dobar porezni platiša. “Naš naglasak je na razvoju proizvodnje. Mora se stimulirati ljude da otvaraju firme, da je oslobođen davanja prvih godinu dana onaj tko nekoga zaposli, da se PDV plaća nakon naplate računa”, rekao je predsjednik HDZ-a.
 
Gjenero: SDP može spasiti samo odlazak nesposobnog Milanovića
 
Politički analitičar Davor Gjenero smatra kako su ovi trendovi potpuno očekivani. Naime, popularnost SDP-u i ostatku vladajuće koalicije opada već mjesecima. “Istraživanja poput Crobarometra već tradicionalno podcjenjuju rezultate HDZ-a i HSS-a za dva do tri posto, pa je realna prednost HDZ-a pred SDP-om i veća”, naveo je Gjenero u razgovoru za Index. 
 
A glavni krivci za ovako loš rejting SDP-a su neuspjesi i nekompetentnost Vlade, kao i nesposobnost premijera Zorana Milanovića, što građani kažnjavaju promjenom političkih preferencija.
 
Gjenero smatra kako SDP ima dobre šanse vratiti se na vrh do idućih parlamentarnih izbora, budući da je riječ o “kvalitetnoj stranci s puno obrazovanih ljudi”, ali uvjet je odlazak premijera Zorana Milanovića s čela Vlade i SDP-a. SDP-u na čelu stranke treba neko novo, sposobnije lice.
 
Milardović: Hrvati su iz jednog beznađa uplovili u drugo, obje opcije su u zadnjih 20 godina društvo dovele do provalije i do ruba siromaštva
 
“U ovom mjerenju demokracije pokazuje se kako je hrvatsko društvo na tragu jedne beznadnosti uplovilo u drugu beznadnost”, smatra politički analitičar Anđelko Milardović, koji se slaže kako je rast popularnosti HDZ-a u odnosu na SDP reakcija građana na posve promašenu politiku vladajućih, unatoč činjenici da ni druga opcija nije bolje rješenje.
 
Narod razloga za veselje zbog činjenice da je HDZ nadjačao SDP, prema Milardovićevoj ocjeni – nema. “Alternativa je nova beznadnost. HDZ i SDP su stranke dvaju ideologijskih tabora, ali vode dvije vrlo slične politike. Epilog vladavine i jednih i drugih je da je zemlja dovedena u stanje beznađa”, naveo je Milardović u razgovoru za Index.
 
“Hrvatska i ovo društvo pate od političkog bipolarnog poremećaja, u zadnjih 20 godina se krećemo u bipolarno poremećenom političkom okruženju, gdje nam se ne nudi nikakva alternativa”, ocjenjuje Milardović i dodaje kako su hrvatski građani beznađe političkog vodstva i HDZ-a i SDP-a već dobro iskusili na svojoj koži u posljednjih 20 godina. I HDZ i SDP svojom politikom Hrvatsku uporno guraju unazad i prema dnu.
 
Upravo zato Milardović pozdravlja nove političke opcije koje građani doživljavaju kao osvježenje na političkoj sceni, poput ORaH-a, ali upozorava kako Hrvatskoj ne trebaju ekstremne opcije. “Potrebne su demokratske promjene u smislu jačanja lijeve opcije, u smislu jačanja centra… Gledam jako pozitivno na bujanje novih opcija, ali ne podupirem ekstreme. Bipolarizam ovakve vrste je kontraproduktivan za 95 posto stanovništva i treba pozdraviti nastojanja da se izađe iz političkog poremećenog bipolarnog sustava. Kao društvo smo u talačkoj situaciji političkog poremećenog bipolarizma, tonemo sve dublje”, smatra Milardović.
 
Komentirajući nadmoć HDZ-a nad SDP-om, Milardović je postavio pitanje: “Možemo li se sada radovati da nam je otvorena nada, da nam je otvorena perspektiva jer je unutar ovog bipolarno poremećenog sustava jedna stranka nadjačala drugu? Obje opcije su iste i vode u beznađe”.
 
“Obje opcije su u zadnjih 20 godina društvo dovele do provalije i do ruba siromaštva. Zemlju su dovele skoro do prosjačkog štapa i tko voli nek izvoli i dalje glasati za daljnje propadanje i za nastavak ove beznadne situacije”, zaključio je za kraj politički analitičar Anđelko Milardović.
 
IZVOR: INDEX.HR