Početna Nekategorizirano Putin nedostupan

Putin nedostupan

353
UDIO

Usred velike napetosti i neizvjesnosti u Ukrajini, došlo je do gotovo potpunog prekida komunikacije između dviju velesila koje imaju snažan utjecaj na zbivanja u toj zemlji.
 
Nakon najave Bijele kuće da će Amerika, u suradnji s drugim zapadnim državama, uskoro Rusiji nametnuti nove sankcije, ruski predsjednik Vladimir Putin je odlučio da mu je dosta. Kako piše The Daily Beast , koji se poziva na neimenovane izvore u vrhu ruske vlasti, Kremlj je do daljnjega obustavio svaku direktnu komunikaciju ruskog lidera s američkim predsjednikom Barackom Obamom, što je prilično jak udarac diplomaciji, piše Jutarnji.hr. 
 
Dvojica su se predsjednika u proteklom razdoblju telefonom čula otprilike jednom tjedno, a posljednji su put razgovarali 14. travnja. 
 
Bijelu je kuću tada nazvao Putin, kojeg je Obama pozvao da uskrati podršku naoružanim proruskim separatistima na istoku Ukrajine. Upozorio ga je, prema tadašnjem priopćenju Bijele kuće, da će Rusiju ta podrška dodatno ‘koštati’. Prema tadašnjem priopćenju Kremlja, Putin je odbacio Obaminu tvrdnju da se Rusi miješaju u unutrašnja ukrajinska pitanja. 
 
Jedan neimenovani ruski diplomatski izvor The Daily Beastu tvrdi da u trenutnim okolnostima, u kojima Washington najavljuje da bi nove sankcije na snagu mogle stupiti već u ponedjeljak, Putin nije zainteresiran za ćaskanje s Obamom. 
 
Putinova je odluka, kako se čini, za sobom povukla slične poteze nekih drugih moćnih ruskih dužnosnika. Glasnogovornik Pentagona Steve Warren potvrdio je da je američki ministar obrane Chuck Hagel prije nekoliko dana pokušao stupiti u kontakt sa svojim ruskim kolegom Sergejom Šojguom, no nitko mu se nije javio. 
 
Jedini kanal koji je još uvijek otvoren je onaj između dvojice šefova diplomacije Sergeja Lavrova i Johna Kerryja. No, iako priče kažu da se njih dvojica karakterno dobro slažu dok razgovaraju jedan s drugim, obojica su u javnim izjavama spremna žestokom i zapaljivom retorikom opaliti po drugoj strani, čemu je svjetska javnost i svjedočila proteklih dana zako da su šanse za neko skoro diplomatsko rješenje ukrajinske krize svedene na minimum. 
 
A na sporazum iz Ženeve od prije desetak dana već se gotovo i zaboravilo. 
 
 
IZVOR: Danas.hr/Jutarnji.hr