Početna Nekategorizirano Kanonizacija papa, Ivana Pavla II i Ivana XXIII

Kanonizacija papa, Ivana Pavla II i Ivana XXIII

740
UDIO
Ovu vijest svrstali smo u rubriku Hrvatska zbog neizmjernog doprinosa kojim je Ivan Pavao II zadužio Hrvate pri stvaranju nevisne Republike Hrvatske.

VATIKAN – Papa Franjo proglasio je u nedjelju na Trgu svetoga Petra papu Ivana Pavla II. i papu Ivana XXIII. svetima u jedinstvenoj ceremoniji kanonizacije održanoj pred stotinama tisuća vjernika iz cijelog svijeta. “Proglašavamo svetima blaženog Ivana XXIII. i Ivana Pavla II., pribrajamo ih popisu svetih i određujemo da se u cijeloj Crkvi mogu pobožno štovati kao sveci”, rekao je svečano papa Franjo uz oduševljene povike vjernika dok su zvona odjekivala čitavim Rimom.

Papa Franjo je u nedjelju u Vatikanu počeo povijesnu kanonizaciju dvojice papa, Ivana Pavla II. i koncilskog pape Ivana XXIII., pred stotinama tisuća oduševljenih vjernika.
Papa iz Argentine je došao do golemih plakata s likom Angela Roncallija i Karola Wojtyle obješenim na pročelju bazilike, u povorci biskupa i kardinala, pjevajući litanije Svih svetih.
Prvi put u dvijetisućljetnoj povijesti Crkve ova se kanonizacija dvojice papa događa u nazočnosti dvojice živućih, pape Franje i njegova prethodnika Benedikta XVI.
“Dvojica svetih papa u nebu i dvojica na Trgu svetog Petra”, moglo se pročitati na transparentu koji je nosio jedan vjernik na trgu.
Ovom iznimnom događaju nazoči 98 izaslanstava država iz cijeloga svijeta i međunarodnih organizacija, među kojima su 24 državna poglavara i monarha, od španjolskog kralja do predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea. Među nazočnima su i talijanski predsjednik Giorgio Napolitano i premijer Matteo Renzi.
Tijekom kanonizacije na oltar je donešen relikvijar s moćima Ivana XXIII. i Ivana Pavla II.
Na samom početku obreda kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za proglašenje svetaca zamolio je papu Franju da proglasi svetima dvojicu papa. Papa je na to uzvratio dugom formulacijom proglašena izrečenoj na latinskom jeziku, kojom su Ivan Pavao II. i Ivan XXIII. pribrojeni zajednici svetih.
 
IZVOR: SEEBIZ.EU