Početna Nekategorizirano Breedlove – Ruske postrojbe neće ući u istoćnu ukrajinu

Breedlove – Ruske postrojbe neće ući u istoćnu ukrajinu

460
UDIO

RUSKE regularne postrojbe neće ući u istočnu Ukrajinu, ocijenio je u ponedjeljak vrhovni zapovjednik NATO-vih savezničkih snaga u Europi general Philip Breedlove, napominjući da Moskva može postići svoj cilj drugim sredstvima.
 
Unatrag tjedan dana vojni čelnik NATO-a smatrao je da će Rusija najvjerojatnije poslati postrojbe na jug Ukrajine i osigurati kopneni most prema Krimu, te potom nastaviti prema Odesi.
 
“Danas bih vam rekao da više to ne smatram najvjerojatnijim pravcem djelovanja… Sada smatram da će (predsjednik) Putin možda uspjeti ostvariti svoje ciljeve u istočnoj Ukrajini i da neće ni slati oružane snage preko granice”, kazao je američki general Breedlove na vojnoj konferenciji u glavnom gradu Kanade.
 
“Sada smatram da će (Putin) najvjerojatnije nastaviti s dosadašnjom taktikom diskreditacije (ukrajinske vlade), izazivanja nereda, pokušaja pripreme terena za separatistički pokret”, kako bi Moskva zadržala kontrolu nad istočnom Ukrajinom, pojasnio je Breedlove.
 
Specijalne ruske postrojbe u istočnoj Ukrajini potpiruju nemire i Moskva može po želji izazivati nestabilnost u susjednoj zemlji, pojasnio je visoki vojni dužnosnik NATO-a.
 
Istaknuo je ujedno da iako je siguran da se ruske specijalne postrojbe nalaze na teritoriju Ukrajine, još se ne može pouzdano utvrditi ispaljuju li projektile na ukrajinske helikoptere. Prošlog tjedna oborena su najmanje tri helikoptera.
 
Rusija gomila vojnike na granici s istočnom Ukrajinom pa su se pojavile bojazni da bi mogla poslati kopnene postrojbe u susjednu zemlju kako bi zaštitila prava rusofonog stanovništva, podsjeća Reuters.
 
Susret izaslanstava Ukrajine i Rusije u Beču
 
Izaslanstva Rusije i Ukrajine, na čelu s ministrima vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i Andrijom Deščicom, susrela su se nakratko u Beču uoči sastanka ministarskog odbora Vijeća Europe posvećenog ukrajinskoj krizi, objavili su u utorak austrijski izvori.
 
“Kratko su se susreli i razgovarali ali ministri nisu izravno kontaktirali”, rekao je glasnogovornik austrijskog ministarstva vanjskih poslova.
 
Tridesetak ministara vanjskih poslova, uključujući ruskog Sergeja Lavrova i ukrajinskog Andrija Deščicu, sudjeluju na sastanku ministarskog odbora Vijeća Europe posvećenog ukrajinskoj krizi.
 
Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz u ponedjeljak je rekao da se na sastanku ne mogu očekivati velika postignuća.
 
“Ne možete od konferencije očekivati čuda jer ih neće biti…Nadam se i očekujem da će ministri jasno podržati slobodne (predsjedničke) izbore 25. svibnja jer bi to bio mali korak prema stabilizaciji stanja” u Ukrajini, rekao je Kurz.
 
Moskva, koja ne priznaje vladu u Kijevu, smatra da bi održavanje izbora zbog nereda u Ukrajini bilo besmisleno.
 
IZVOR: index.hr