Početna Nekategorizirano DOW na novom rekordu

DOW na novom rekordu

533
UDIO

NEW YORK – Na Wall Streetu je u petak Dow Jones indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, zahvaljujući rastu cijene dionice IBM-a, no trgovalo se mirno jer nije bilo značajnijih vijesti.

Dow Jones indeks ojačao je 32 boda, ili 0,20 posto, na 16.583 boda, dok je S&P 500 porastao 0,15 posto, na 1.878 bodova, a Nasdaq indeks 0,50 posto, na 4.071 bod.
Nova rekordna razina Dow Jonesa ponajviše se zahvaljuje rastu cijene dionica tehnološkog diva IBM-a za 0,6 posto, dok je značajniji rast S&P 500 i Nasdaq indeksa spriječio pad cijene Applea. Apple je jučer ponudio 3,2 milijarde dolara za kupnju Beats Electronics, no postavlja se pitanje nije li to previsoka cijena za tog proizvođača audio opreme, koji je u rujnu vrijedio milijardu dolara. Stoga je cijena dionice Applea pala 0,4 posto. Među najvećim je dobitnicama, pak, bila dionica Gapa, s rastom cijene za 3,3 posto, nakon što je taj trgovački lanac izvijestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.To je potaknulo cjelokupni potrošački sektor, pa je S&P indeks tog sektora ojačao 0,6 posto.
Ponešto su se oporavile i dionice u biotehnološkom sektoru, kao i dionice nekoliko tehnoloških kompanija, koje su u posljednje vrijeme bile pod pritiskom.
No, kako nije bilo značajnijih vijesti, obujam trgovanja bio je mršav. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,7 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 6,2 milijarde.
– Ulagači su se prilično umorili. Zbog nestabilnosti tržišta i pada cijena dionica, koje su prethodnih mjeseci snažno rasle, neki su se povukli s tržišta – kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.
U cijelom ovom tjednu Dow Jones ojačao je 0,4 posto, dok je S&P 500 oslabio 0,1, a Nasdaq indeks 1,3 posto. Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,36 posto, na 6.814 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,27 posto, na 9.581 bod, a pariški CAC 0,66 posto, na 4.477 bodova.
 
IZVOR: seebiz.eu