Početna Nekategorizirano Predavanje – Stipe Božić: K2 – trijumf i tragedija

Predavanje – Stipe Božić: K2 – trijumf i tragedija

434
UDIO

KAŠTELA – U dvorcu Vitturi  u srijedu, 14. svibnja 2014. godine u organizaciji Rotary kluba Kaštela, održat će se multimedijalno predavanje i promocija knjige poznatog hrvatskog alpinista i putopisca Stipe Božića “K2- trijumf i tragedija”.   
Zbog velikog broja žrtava planinu K2 alpinisti zovu “Divljom planinom” i smatraju je najopasnijom od svih 14 osamtisućnjaka, puno težom za uspon od samog Everesta. Strme litice, oluje i vjetar koji puše do 200 km/h,  te nedostatak kisika na velikoj nadmorskoj visini čine ovaj vrh nemogućim svladati zimi. Nazivaju ga „Divljom planinom“ ili Ubojicom“ jer je odnio život jednom od svaka četiri alpinista koja su došla na sam vrh. U odnosu na Mount Everest koji je osvojilo 5000 penjača, K2 je osvojilo njih 300.
Knjiga “K2 – trijumf i tragedija” potresna je i dramatična priča o usponu na tu “Divlju planinu”, sportskom trijumfu koji se prilikom silaska s vrha pretvorio u tragediju i grčevitu borbu za preživljavanje. S dvanaesteročlanom međunarodnom ekspedicijom Stipe Božić osvojio je „Divlju planinu“ 1993. godine, a svoja sjećanja na taj nadljudski napor i trijumf podijelit će i s Kaštelanima.
 
Promocija knjige održat će se s početkom u 20 sati, ulaz je slobodan.