Početna Nekategorizirano Slavonija se bori s poplavama

Slavonija se bori s poplavama

443
UDIO

CIJELA Hrvatska bori se s posljedicama jučerašnjeg olujnog nevremena. Olujni vjetar nosio je sve pred sobom, a obilna kiša stvara velike probleme, posebno na istoku zemlje. Ne tješi podatak da bi kiša trebala nastaviti padati sve do nedjelje.
 
Najdramatičnija situacija je u Slavoniji i Posavini, gdje su se rijeke izlile iz korita i poplavile brojne kuće. Županjska Posavina je pod vodom, građani grade zečje nasipe, ali voda i dalje prodire prema kućama. Samo u posljednja 24 sata na tom je području palo više od 100 litara kiše po kvadratnom metru!
 
Teška je situacija i u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje je proglašena elementarna nepogoda, ali i Požeško-slavonskoj. Mnoge su kuće pod vodom, sve raspoložive ekipe na terenu, a građani svoju imovinu pokušavaju spasiti zečjim nasipima. Očajni su i ogorčeni na Hrvatske vode, jer iste probleme proživljavaju već godinama sa svakom jačom kišom.
 
Velike probleme na istoku zemlje stvara i jak vjetar koji nosi sve pred sobom – prometne znakove, stabla… Urušila se i jedna kuća, javlja HRT. U Novom Marofu urušio se krov Gradske vijećnice.
 
Zbog visoke Save i Orljave u pomoć pozvana vojska
 
Zbog visokih vodostaja rijeka Save i Orljave u Slavonskom Šamcu i mjestu Bečic u općini Oriovac u pomoć je pozvana i vojska, a zbog izvanrednih prilika nastalih visokim vodostajima rijeka na području Brodsko-posavske županije jutros je hitnu sjednicu održao županijski stožer za zaštitu i spašavanje.
 
Na inicijativu Hrvatskih voda stožer je donio odluku da Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje uputi poziv da u Slavonski Šamac uputi stotinu vojnika, a 50 vojnika na Orljavu.
 
Trenutačno je najkritičnije stanje upravo na Savi kod Slavonskoga Šamca i na Orljavi kod mjesta Bečic u općini Oriovac. Zbog izvanredne situacije u Slavonskom Šamcu stožer je pozvao na pripravnost sva vatrogasna društva istočno od Slavonskoga Broda, kao i društva koja gravitiraju području uz Orljavu.
 
“Zbog složene situacije pozivamo sve koji dobiju obavijest da se odazovu pozivu”, rekao je Davor Vlaović, zamjenik brodsko-posavskog župana i načelnik županijskoga stožera za zaštitu i spašavanje. Vlaović je potvrdio i informaciju da su, zbog poplave na području Okučana, noćas evakuirane dvije obitelji.
 
U pripremi obrane od poplava uz predstavnike Hrvatskih voda, dobrovoljnih vatrogasnih društava sudjeluju i članovi novoosnovane Stanice gorske službe spašavanja iz Slavonskoga Broda.
 
Zbog poplava ne voze vlakovi na liniji Pleternica-Požega-Velika
 
Zbog poplava do daljnjega je za sav željeznički promet zatvorena pruga Pleternica – Požega – Velika. Putnici se prevoze autobusima prema voznom redu vlakova, osim u željeznički kolodvor Blacko koji je poplavljen. 
 
Šteta od poplava u Slavoniji 84 milijuna kuna
 
Zbog velikih šteta koje su izazvale poplave u Slavoniji početkom svibnja osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić za tu je županiju proglasio stanje elementarne nepogode. Velike količine oborina, koje su neprekidno padale gotovo 35 sati izazvale su poplave i velike štete u Osječko-baranjskoj županiji. 
 
Prema prvim priopćenjima gradskih i općinskih povjerenstava za procjenu šteta od elementarnih nepogoda na području Belišća, Đakova, Našica, Bilja, Čepina, Đurđenovca, Gorjana, Koške, Magadenovca, Podravske Moslavine, Popovca, Punitovaca, Strizivojne, Viljeva, Vladislavaca i Vuke, nastala je šteta od 84,611.518,28 kuna.
 
Proglašeno je stanje elementarne nepogode i za područje Općine Čeminac zbog štete na dugogodišnjim nasadima nastale zbog tuče 1. svibnja.
 
IZVOR: index.hr