Početna Nekategorizirano Lipe li su mlade Kaštelanke

Lipe li su mlade Kaštelanke

1614
UDIO

Povodom Međunarodnog dana muzeja zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe:
 
Lipe li su mlade Kaštelanke u srijedu, 21. svibnja u 20 h.
 
Izložba je postavljena unutar prostora obrambene kule na Glavici u Kaštel Sućurcu, a povodom otvaranja nastupit će i članovi KUD-a Ante Zaninović, akademska umjetnica Mejrema Reuter i grupa Ciotog (izvođača irske tradicijske glazbe).
 
Radi se o izlaganju etnografskih predmeta zavičajne zbirke Kaštel Sućurca, prvenstveno djelova tradicijske nošnje. Uklapa se u temu Međunarodnog dana muzeja „Muzejske zbirke povezuju“, u ovom slučaju staru i novu populaciju, obnavljaju kulturnu, baštinsku memoriju na negdašnji način življenja lokalne zajednice i način upotrebe tradicijskih predmeta.
 
Uz predstavljanje zbirke organizirati će se i stručno vodstvo po staroj urbanoj jezgri Kaštel Sućurca, koja je izgrađena krajem XV. i u prvoj polovini XVI. stoljeća.
Unutar kule na Glavici održavati će se u dužem periodu radionice za predškolsku i školsku djecu na temu izrade kaštelanske tradicijske nošnje.
 
Etnografske predmete, koji će biti izloženi na gore navedenoj izložbi sakupila je grupa amatera – entuzijasta, članova Društva za zaštitu kulturne baštine Podvorje iz Kaštel Sućurca koji su se o zbirci brinuli dvadesetak godina te su je  prije dvije godinu predali na brigu Muzeju grada Kaštela (broj od 115 dijelova muške i ženske narodne nošnje). 
 
 
Muzej grada Kaštela
Info: 260 245