Početna Nekategorizirano Analiza izbora 2013

Analiza izbora 2013

658
UDIO

U SKLOPU projekta HRstat analizirani su EU izbori u Hrvatskoj prošle 2013. godine. Projekt HRstat pokrenuo je Institut sinergije znanosti i društva. Projekt je neprofitnog karaktera, a nastao je uslijed sve učestalije potrebe Instituta za pregledom raznih podataka po općinama i gradovima Hrvatske, kao i po naseljima, županijama i gradskim četvrtima Zagreba.
 
Za EU izbore 2013. često se govori kako su zbog niske izlaznosti nerealni prikaz stanja popularnosti stranaka. Međutim, ako se usporede postotak glasova za HDZ i SDP s parlamentarnim izborima 2011. i 2007. (vidi grafikone ispod) dobije se jako dobro preklapanje.  Drugim riječima, EU izbori bili su dobra slika stavova javnosti o ponuđenim političkim opcijama.
 
Kako bi se dobio bolji uvid u poveznicu između ekonomskih pokazatelja i političkih preferencija, uspoređeni su podaci o plaći i zaposlenima za 2012. dobivene od Porezne uprave i broja glasova za HDZ i HDSSB koalicije. Te dvije koalicije zauzimaju većinu glasova za “desni” dio političkog spektra, dok je “lijevi” dio spektra teže jednoznačno definirati zbog većeg raspršenja glasova između više stranaka. Grafikoni ispod prikazuju udio glasova za “desnu” opciju po županijama u usporedbi s godišnjom neto plaćom po glavni radno sposobnih (gornji grafikon), te u usporedbi s udjelom ljudi koji su tokom 2012. obavljali neke plaćene poslove. Uočava se snažna korelacija – što su ekonomski pokazatelji lošiji, to je veći broj glasova za HDZ i HDSSB koalicije.
 
IZVOR: index.hr