Početna Nekategorizirano Cijene kave idu u nebo

Cijene kave idu u nebo

675
UDIO

Vlada Sjedinjenih Američkih Država pokušava pomoći poljoprivrednicima iz Centralne Amerike da se izbore sa katastrofalnom bolešću koja uništava polja kave. U Latinskoj Americi štete su već dostigle cifru od milijardu američkih dolara.

 
Kriza sve više utječe i na poslovanje ugostitelja. Zalihe fine, skupe gurmanske kave su ugrožene, a njene cijene već su počele rasti. Gljivica koja ubija kavu hara poljima Centralne Amerike – bolest se širi već tri godine. 
 
Pokušavaju razviti stabljike imune na gljivice
 
“Stanje je katastrofalno, govorimo o šteti od milijardu dolara. Ovo su mali farmeri koji su ionako teško živjeli, a to će biti pogubno za njihov prihod”, ističe Curt Reintsma za Al Jazeeru iz Američke agencije za međunarodni razvoj. 
 
Američka Vlada pomoć traži u znanosti. Univerzitet u Texasu dobio je pet milijuna dolara kako bi pokušao razviti stabljike kave imune na gljivice. 
 
U Los Angelesu, kompanija Luxe Coffee Company specijalizirana je za prženje malih količina najfinije kave, većinom iz Centralne Amerike. Zrna nabavljaju od malih uzgajivača. Vlasnik kompanije Mark Wain zabrinut je za njih, kao i za sebe. 
 
Cijene kave već povećane
 
“Na nas u industriji kave gledam kao na nadzornike proizvodnje onoga što nam farmeri donesu. I ako ovako nešto prijeti da ih uništi – to bi onda moglo uništiti i nas”, kaže on. 
 
U kafeteriji Lux’s u Santa Monici, cijene kave su već skočile, javlja iz Los Angelesa reporter Al Jazeere Rob Reynolds. 
 
“Glavna briga Washingtona nisu potrošači kave u državi. Na ovaj način želi se spriječiti porast krijumčarenja droge, politička nestabilnost i more imigranata na svojim granicama”, ističe on. 
 
Ako se gljivica ne stavi pod kontrolu, SAD prognozira da će prinosi sa polja kave u Guatemali, El Salvadoru, Hondurasu, Panami i Kostarici pasti za 40 posto, što će pola miliona farmera i radnika ostaviti bez posla. 
 
“Ako još više ljudi postane siromašno – skočit će kriminalitet. Mislim da već raste migracija stanovništva sa farmi u gradove, što bi moglo prouzrokovati i veću migraciju na sjeveru”, rekao je Reintsma. 
 
Cijena za buduće isporuke kave Arabika skočila je na berzama na najviši nivo u posljednje dvije godine. 
 
IZVOR: Al Jazeera/Danas.hr
UDIO
Prethodni članakAnaliza izbora 2013
Sljedeći članakKaštela pomažu