Početna Nekategorizirano Brodosplit spašava Veneciju

Brodosplit spašava Veneciju

407
UDIO

‘Danas more poplavljuje Veneciju čak oko 50 puta godišnje, uglavnom u jesenskim i zimskim mjesecima, najviše u studenom i prosincu, a svake pete godine poplavi cijeli grad. Iskustvo i stručnost ‘škverskih’ brodograditelja bila je temeljna odrednica talijanskog arhitektonsko-građevinskog konzorcija “Venezia Nuova“ koji je na natječaju izabrao splitsko brodogradilište’, stoji između ostalog u priopćenju Brodosplita povodom sklapanja unosnog posla u Veneciji.
 
‘Brodosplit će isporučiti 21 čeličnu branu, dimenzija 29 puta 24 metra, debljine 6 metara i težine 300 tona. Isporučivat će se po tri brane odjednom i to morskim putem do samog ušća gdje će se ugraditi, a vrijeme isporuke je 30-60 dana. Brane su konstruirane kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom, odnosno vodom. Brane će napunjene vodom ležati na dnu mora, a punjenjem zrakom će se podizati prema površini mora i zatvarati ulaze u lagunu. Kada se ispumpa zrak, ponovno će se napuniti vodom i leći na dno mora’, objašnjava se u priopćenju.
 
Planirano je da se uoči dolaska plime s otvorenog mora, zatvore tri kanala koja vode u Venecijansku lagunu. Radi se o prolazima Lido, Malamocco i Chioggia, a projektom je predviđeno postavljanje ukupno 80 brana, uz vijek trajanja od oko 50 godina. Projekt je integrirani zaštitni sistem koji se sastoji od niza mobilnih brana koje su sposobne zatvoriti Venecijansku lagunu od Jadranskoga mora kada plima pređe utvrđenu razinu (110 cm) pa sve do maksimalnih tri metra. Tijekom tih nekoliko sati, Venecijanska laguna bi bila zatvorena i brodovi ne bi mogli slobodno ulaziti.
 
Projekt spašavanja potonuća Venecije zove se MOSE (Mojsije), a sam naziv asocira na Stari Zavjet i priču o Mojsiju koji je razdvojio Crveno more.
 
‘Ovim se ugovorom Brodosplit izrazito ponosi jer je postignut na svjetskom natječaju u jakoj međunarodnoj konkurenciji brojnih brodograditelja i proizvođača čeličnih konstrukcija. Njime će ostati vječno upisan na listi tvrtki koje su sudjelovale u jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije vrijednog više od 7 milijarda eura i pridonijele spašavanju Venecije od velikih problema koje joj donosi plima’, istaknuo je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.
 
 
IZVOR: business.hr