Početna Nekategorizirano Sve više žena podliježe ovom izuzetno opasnom trendu

Sve više žena podliježe ovom izuzetno opasnom trendu

387
UDIO

Unatoč brojnim studijama i upozorenjima liječnika da je san izuzetno važan za zdravlje, čini se da se među ženama proširio trend namjernog uskraćivanja sna.

Uskraćivanje sna je praksa koja potiče da se spavanje svede na tri do pet sati tijekom noći, uz tvrdnje da će se uz određene trikove osjećaj odmornosti postići u kraćem roku, piše uk.lifestyle.yahoo.com. 
 
Ti ‘trikovi’ uključuju, uz ostalo, jedenje ribe s niskom razinama žive i plodova mora za večeru, uzimanje krilovog ulja, određene vježbe tijekom dana i isključivanje električnih uređaja dva sata prije spavanja. 
 
Prema studiji britanskog The Sleep Councila, jedna od tri žene već svodi spavanje na 4 sata tijekom noći. 
 
Glavni krivac u tome traži se u pritisku da žene moraju imati sve – djecu, muža, kredite, kuće za odmor i uspješnu karijeru. Zbog toga stalno osjećaju paniku da dan nema dovoljno sati da se sve napravi. 
 
No, briga o djeci uz ganjanje karijere uzima svoj danak. Ta se panika očituje u tome da se radi do dugo u noć te da se budi jako rano. 
 
Sugerira se i da je tendencija hvaljenja time kako malo spavamo postala dio naše kulture. 
 
No, naši prirodni kompetitivni instinkti rade nam medveđu uslugu. Nije u redu spavati što je manje moguće. 
 
Istraživanja su pokazala da spavanje manje od preporučenih 7 do 8 sati tijekom noći dramatično povećava izglede od smrti, kao i rizike od raka, srčanih bolesti, dijabetesa i mentalnih problema. 
 
IZVOR:Magazin.hr