Početna Nekategorizirano Proruski pobunjenici zauzeli zračnu luku Donjeck

Proruski pobunjenici zauzeli zračnu luku Donjeck

501
UDIO

DONJECK – Naoružani proruski pobunjenici zatvorili su u ponedjeljak zračnu luku u Donjecku na istoku Ukrajine, objavili su predstavnici aerodromskih vlasti, dan pošto su pobunjenici u većem dijelu istočne Ukrajine spriječili izlazak birača na predsjedničke izbore. Proruski pobunjenici su u svibnju proglasili autonomne republike Donjeck i Luhanks nakon referenduma o odcjepljenju i navode da one više nisu u sastavu Ukrajine.
Samo je 20 posto birališta bilo otvoreno u nedjelju za predsjedničke izbore u toj regiji i mnogi su birači odbili glasovati strahujući za sigurnost. Nijedno biralište nije bilo otvoreno u Donjecku u kojem živi milijun ljudi.
Predstavnik službe za medije u zračnoj luci Donjeck Dmitrij Kosinov rekao je da su deseci naoružanih predstavnika samoproglašene “Narodne Republike Donejck” došli u zračnu luku Sergej Prokofjev rano ujutro u ponedjeljak i zatražili povlačenje ukrajinskih vojnika.
Kosinov je rekao da nije bilo nasilja i ne zna se kada će zračna luka ponovno biti otvorena.
Glasnogovornica separatista rekla je da je sada u zračnoj luci “istočni bataljun” koji je u petak sudjelovao u sukobima s ukrajinskim snagama zapadno od Donjecka pri čemu su dvije osobe ubijene.
“Kralj čokolade” Petro Porošenko, koji je proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima u nedjelju po rezultatima izlaznih anekta, najavio je da će rješavanje sukoba na istoku Ukrajine biti njegov prioritet.
 
IZVOR: seebiz.eu