Početna Nekategorizirano Rezultati izbora

Rezultati izbora

546
UDIO
POLITIČKI analitičari složili su se da su prvi neslužbeni rezultati izbora za EU parlament logični i nisu spektakularni te da pokazuju skroman uspjeh HDZ-a, skroman neuspjeh SDP-a i veliki uspjeh ORAH-a i Saveza za Hrvatsku, dok su najveći gubitnici izbora Laburisti.
 
Politički analitičar Ivan Šiber kazao je kako je značajno u rezultatima to što smo ranije imali uravnoteženu ljevicu i desnicu, šest desnih i šest lijevih zastupnika, a sada je rezultat šest za desne i pet za lijeve.
 
Na neki način, kazao je Šiber za Hinu, rezultat HDZ-a identičan je onome od prošle godine, no tu se pojavljuje Savez za Hrvatsku kao radikalnija desna stranka koja je oko sebe okupila nezadovoljnike desnice, na kraju krajeva i predsjednik tog saveza je izašao iz HDZ-a. “To bi na neki način mogli nazvati HDZ-ovski ORaH, uvjetno rečeno”, istaknuo je.
 
Uspjeh ORAH-a se, ustvrdio je, dijelom sastoji od protestnih glasova SDP-ovaca, a dijelom od toga što je Holy oko sebe uspjela okupiti vrlo marginalizirane i podijeljene zelene stranke koje okupljaju mlade.
 
Poraz Laburista ocijenio je logičnim jer su oni na prošlim izborima za parlament na neki način imali birače nezadovoljne SDP-om. “Laburisti su u protekle tri godine pokazali da su populističke retorike, a bez nekog stvarnog programskog sadržaja, tako da bi morali iz toga izvući određenu pouku”, komentirao je Šiber.
 
Ustvrdio je da to što su u HDZ-u najveći broj preferencijalnih glasova dobile Ruža Tomašić iz HSP AS-a i Marijana Petir iz HSS-a govori u prilog tome da su te, “u globalnoj hrvatskoj političkoj sceni, dvije marginalne stranke maksimalno angažirale i motivirale potencijalno biračko tijelo”.
 
“U slučaju slabog izlaska na izbore uvijek znatno više izlazi periferija zemlje, mala mjesta, selo, unutar kojih tradicionalne stranke – desnica, imaju svoja glavna uporišta”, dodao je.
 
Šiber je ocijenio da je izborna kampanja bila potpuno marginalna te da su se prije svega bavili unutarhrvatskom politikom neovisno o Europi.
 
“Izlaznost je veoma loša, drugi put za redom, treća najlošija u Europi i pokazuje da ljudima nije do politike, a pogotovo europske politike”
 
S njim se složio i politički analitičar Žarko Puhovski koji je samu kampanju oko izbora komentirao riječima: “kampanje nije bilo”, a ne vjeruje ni da bi kampanja puno utjecala na rezultate.
 
“Izlaznost je veoma loša, drugi put za redom, treća najlošija u Europi i pokazuje da ljudima nije do politike, a pogotovo europske politike. Rezultati su takvi da pokazuju skroman uspjeh HDZ-a, skroman neuspjeh SDP-a, velik uspjeh ORaH-a i Saveza za Hrvatsku i veliki neuspjeh Laburista i Nacionalnog foruma”, istaknuo je u razgovoru za Hinu.
 
Ako, dodao je, ispadne da HDZ dođe do svog šestog mandata, to bi se moglo smatrati njihovim ozbiljnim uspjehom, no po sadašnjem stanju stvari, smatra Puhovski, pokazuje se da to nije neki naročiti uspjeh s obzirom na lošu poziciju vlade i da je SDP sa svojim partnerima razmjerno dobro prošao i da je Hrvatska pedeset-pedeset podijeljena na ljevicu i desnicu.
 
Interesantno mu je to što je nakon dugo vremena premijer Zoran Milanović pokazao jednu inteligentnu taktičku osobinu čestitavši Mireli Holy na uspjehu. “Postalo mu je jasno da nikad više ili barem ne u dogledno vrijeme SDP neće imati šansu za neku bolju poziciju na vlasti bez ORaH-a i odmah se okrenuo njima i to je začuđujuće inteligentno”, dodao je.
 
Smatra i da ovakvi rezultati nisu neki nagovještaj toga kakvi bi se rezultati mogli očekivati na predstojećim parlamentarnim izborima.
 
“Ima godinu i pol do novih parlamentarnih izbora. Što je lošiji rezultat vladajuće koalicije, to je manje vjerojatno da bi oni pristali na prijevremene izbore, pogotovo zbog toga što imaju solidnu većinu u parlamentu. Oni se nadaju da će se stvari za njih popraviti, no dogodi li se ovako nešto slično na parlamentarnim izborima, to bi moglo značiti jednu vrstu pat pozicije, međutim ne treba zaboraviti da će se u godinu i pol pojaviti neki novi igrači koji bi mogli poremetit sadašnju sliku”, komentirao je.
 
Očito je da se dio SDP-ovih glasova prelio ORaH-u Mirele Holy
 
Profesor političkih znanosti Branko Caratan ustvrdio je da su europski izbori u Hrvatskoj pokazali da se dogodio mali pomak u korist desnice koja je osvojila šest od ukupno jedanaest mandata. No, velikog iznenađenja ni velikih stranačkih pobjednika na ovim izborima nema, kazao je Caratan. U cjelini odnos političkih snaga između ljevice i desnice nije doživio velike promjene.
 
Smatra, međutim da HDZ može biti relativno zadovoljan s rezultatom izbora jer je njegova koalicija osvojila najviše mandata (5), ali je poput SDP-ove koalicije osvojila mandat manje nego prošle godine i u svojoj kvoti od pet mandata koalicijskim partnerima prepustio dva mandata koji su otišli Ruži Tomašić i Marijani Petir. Jedan mandat na desnoj strani političkog spektra prema prvim podacima otišao je Savezu za Hrvatsku što je u skladu s europskim trendom da u situacijama kada vlada nezadovoljstvo sa stanjem ekonomije i ulogom velikih stranaka nove formacije na krajnjem krilu političke scene imaju svoju šansu, kazao je Caratan.
 
SDP-ova koalicija osvojila je četiri mandata, mandat manje nego prije godinu dana.
 
Tu se očito reflektirala činjenica da lijeva koalicija na vlasti nosi odgovornost za zemlju i da je ekonomskog rasta još uvijek nema, kazao je Caratan.
 
Iako se od europskih izbora očekivalo da će dati ključ za odnose unutar vladajuće koalicije, odgovor po mišljenju Caratana nije baš izričit. Kandidat SDP-a Tonino Picula dobio je najviše preferencijskih glasova od svih kandidata na izborima – 120.000 ili oko osam tisuća glasova više nego lani, i time potvrdio svoj visoki rejting, i individualno bio zapravo pobjednik izbora.
 
Međutim, očito je da se dio SDP-ovih glasova prelio ORaH-u Mirele Holy, koji je osvojio jedan mandat. Pitanje je, kaže Caratan, koliko SDP može biti zadovoljan rezultatima usprkos činjenici da je svoja dva visoko rangirana mjesta stranka prepustila HNS-u i IDS što je omogućilo mandate za HNS (Radoš) i IDS (Jakovčić).
 
Odaziv birača, koji iznosi oko 25 posto, četiri postotka više nego 2013. pokazuje nešto veći interes za EU izbore i možda osjećaj da je politička situacija ozbiljna, zaključio je Caratan.
 
“Mizerno nizak izlazak od 25 posto nije samo posljedica krize ili niske političke kulture nego je to izraz ogromnog nezadovoljstva političkom kastom sa časnim iznimkama”
 
Sociolog i politolog Dražen Lalić kazao je da je izbore obilježio vrlo nizak odaziv, iako bolji nego lani. Zapravo, u određenom smislu, odaziv je i slabiji jer su građani tada birali kandidate samo za godinu mandata.
 
Lalić smatra kako je to snažna poruka građana političkoj kasti koje ona uglavnom nije svjesna. “Vodeći političari govore u svojim izjavama kao da je većina građana izašla na izbore, a zapravo je glasovala tek jedna četvrtina. Niska izlaznost pogoduje velikim strankama koje imaju mnogo članova i koje su dobro organizirane, a posebno HDZ-u koji je u oporbi i nije u tolikoj mjeri snosio posljedice krize kao SDP”.
 
“Mizerno nizak izlazak od 25 posto nije samo posljedica krize ili niske političke kulture nego je to izraz ogromnog nezadovoljstva političkom kastom sa časnim iznimkama”, kazao je Lalić.
 
No, Lalić napominje da su jedno europski izbori na koje izlazi četvrtina birača, a drugo parlamentarni izbori na koje će vjerojatno izaći dvije trećine birača.
 
Lalić je primijetio da su u kampanjama i reakcijama na izbore mnogo važnije bile nacionalne teme nego europske. Nacionalna dimenzija je dominirala nad europskom koja je bila u trećem planu, što su pokazali govori predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.
 
Rezultati izbora su po Lalićevu mišljenju pokazali da je HDZ pokazao pobjednički potencijal i da može inercijom pobijediti na parlamentarnim izborima. Tonino Picula dobio je brojne glasove građana koji su tako udarili politički šamar Milanoviću. Mirela Holy je upozorenje Milanoviću jer je dobila mnogo protestnih glasova SDP-ovih birača, ali i Laburista zbog čega je predsjednik Dragutin Lesar podnio ostavku.
 
“SDP-ovi birači su očito ostali kod kuće na ovim izborima ili su glasali za Holy i da nije bilo efekta Picule rezultat bi bio puno nepovoljniji za SDP”, kazao je Lalić.
 
SDP se ovako nekako izvukao, što bi trebao zahvaliti Piculi, koji je dobio oko 120.000 glasova, dok je koalicija predvođena SDP-om osvojila ukupno 259.000 glasova. Očito je da su jedni otišli na izbore da bi glasali za Piculu, ne samo zato što je dobar političar nego da bi manifestirali svoje nezadovoljstvo politikom Milanovića i SDP-a, smatra Lalić.
 
“Vodila se kampanja kao da se bore za parlament ili općinsko vijeće”
 
Rezultati izbora za Europski parlament pratili su se i u Kući Europe u Zagrebu. U ležernoj atmosferi dočekani su prvi rezultati europskih izbora. Relativno mala izlaznost nije iznenadila voditeljicu Ureda za informiranje Europskog parlamenta Violetu Simeonovu Stančić, koja je zadnjih godinu dana obilazila Hrvatsku i svim snagama pokušavala uvjeriti hrvatske građane zašto je bitno izaći na ove izbore. Iskustva su različita.
 
“Nije bilo lagano. Najoštriji su bili ljudi koji ne vjeruju u EU. Posebno su bile zanimljive rasprave s ljudima koji misle da se ide u EU zbog novca. Odnosno da su nove države članice ušle u EU isključivo zbog novca. Osobito su bili razočarani što nije pala kiša fondova”, ispričala je za Media servis Simeonova.
 
Na njezino iznenađenje, najviše euroskeptika bilo je među srednjom populacijom, dok su najviše entuzijazma i volje da uopće izađu na izbore pokazali maturanti. Hrvate, kaže, “posebno smeta” visina plaće europskih zastupnika zbog čega je u nekim razgovorima znalo pasti i dosta oštrih riječi. Unatoč tome, kaže da je sa svojom ekipom odradila lavovski posao: “Volim i uživam u svom poslu. Sada kad prođu izbori nedostajat će mi taj intenzitet. Ne žalim se na to niti najmanje. Gledam na to kao na jedan prekrasan izazov.”
 
No, lavovski posao nisu odradile stranke. Analitičari koji su se našli u Kući Europe, složni su u jednom – kampanja za europske izbore je potpuno promašena. Anđelko Milardović tvrdi – kao da su je vodili duhovi. Stranke, kaže, nisu definirale teme koje bi privukle glasače na birališta.
 
“Gospodarska politika, socijalna, zdravstvena, kulturna, obrazovna, poljoprivredna politika – sve je to trebalo biti istaknuto u kampanji. Niti jedna od tih tema nije bila istaknuta u kampanji. Vodila se kampanja kao da se bore za parlament ili općinsko vijeće”, oštar je Milardović.
 
Stranke se, tvrde analitičari, nisu iskazale niti na društvenim mrežama. A i da jesu, u zemlji poput Hrvatske, gdje internet koristi svaki treći građanin, to, tvrde, ne bi polučilo puno bolje rezultate.
 
Puhovski: Najveći pobjednik je Mirela Holy
 
Politički analitičar Žarko Puhovski u analizi izbornih rezultata za Index rekao je da je najveći pobjednik ovih izbora ORaH Mirele Holy i HDZ, koji je kaže vratio desnicu na političku scenu zato što su se ovog puta dodaje, organizirali u dvije stranke i uspjeli realizirati potencijal koji su imali na prethodnim izborima, no tada su se raspadali u desetke strančica. 
 
“Hrvatska je glasovala 50:50, jasno je podijeljena na lijevo i desno. To nije bez presedana u drugim državama gdje također postoji takva podjela, no kod nas će imati teže posljedice zbog niže razine političke kulture”, rekao ej Puhovski.
 
Ističe kako se Uspjeh HDZ-a te neuspjeh SDP-a mogao očekivati, no da osvajanje 4 mandata, u odnosu na HDZ-ovih 6 čak i nije katastrofalan rezultat s obzirom kakva je SDP-ova vlast.
 
Puhovski je također naglasio kako je Dragutin Lesar podnio pristojan i pošten potez jer je podnio ostavku na mjesto šefa Laburista te da bi to trebao biti standard i za druge političare. Ističe kako je to normalna praksa u slučaju kad stranka doživi težak poraz na izborima, a Laburisti su upravo jedan takav i doživjeli.
 
Naglašava kako je najveće iznenađenje ovih izbora bio upravo neuspjeh Laburista, dok je sve drugo bilo očekivano.
 
“Laburisti su ponavljali obrasce s prošlih parlamentarnih izbora. Ponašali se po formuli ako nam je dobro išlo prije ne trebamo mijenjati taktiku, a nisu računali da se mijenja sve oko njih”, kaže Puhovski.
 
A uz njih, najveći je poraz doživio naravno SDP te Nacionalan forum Nikice Gabrića, dok je ORaH tvrdi bio miljenik medija, što su u stranci dobro iskoristili. Puhovski zaključuje kako su Mireli Holy glas dali razočarani SDP-ovci.
 
Premijer je smatra, prvi put povukao pametan potez tako što je čestitao Holy. Kaže kako je to  taktički potez kojim je pokazao da mu je jasno s kim mora računati ako želi bilo kakav politički uspjeh u budućnosti.
 
Rimac: Znakovito je da je HDZ-ova koalicija osvojila 12 posto više
 
U analizi sinoćnjih izbornih rezultata politolog Ivan Rimac poručuje kako je osim samog broja mandata znakovita činjenica što je koalicija predvođena HDZ-om osvojila gotovo 12 posto više glasvova od liste Kukurike koalcije.
 
“To je ono što je svakako iznenađenje izbora, barem što se tiče dosadašnjih istraživanja javnog mijenja koja su pokazivala vrlo malu razliku između te dvije grupacije. Očekivan je uzlet Mirele Holy i ORAH-a, to su pokazivala i predizborna istraživanja, međutim taj uzlet nije bio toliki koliko su istraživanja pokazivala isto kao što je potpuno iznenađujući loš rezultat Laburista”, rekao je Rimac. On ističe kako ovi rezultati pokazuju da se HDZ u velikoj mjeri konsolidirao, dok za SDP i njihovu koaliciju, kaže, slijede teški dani
 
“To se da iščitati iz Milanovićeve izjave da će sada još žešće nastaviti istim pravcem”, smatra Rimac.
 
“Bez obzira što je poruka glasača bila upravo da im se ne sviđa kojim on vodi ovu državu, već sama uspostava ORaH-a kao alternative također otvara mogućnost daljnjeg prijelaza glasača ljevice prema ORaH-u i daljnjeg gubitka glasova koalicije”, izjavio je Rimac.
 
IZVOR: INDEX.HR