Početna Nekategorizirano Najgore što možete učiniti za vaše srce

Najgore što možete učiniti za vaše srce

742
UDIO

Neke naše svakodnevne loše navike štete srcu i to neki ignoriraju sve dok ne bude prekasno. Evo sedam loših navika koje uništavaju srce.

 
Povećana konzumacija alkohola
 
Ako popijete piće tu i tamo to neće imati veliki utjecaj na vaše srce, pogotovo ako konzumirate vino, koje ima i niz zdravstvenih prednosti, ali ako alkohol konzumirate redovito i na duge staze, to šteti srcu. Pretjerivanje u alkoholu šteti jetri, kostima, ima negativan utjecaj na pamćenje i znatno povećava rizik od srčanih bolesti, uz rizik od povišenog krvnog tlaka. 
 
Pretjerivanje sa soli
 
Hrana je neukusna bez prstohvata soli i to je poznata činjenica. međutim, mnogi od nas prekomjerno konzumiraju sol što dovodi u rizik za visok krvi tlak. Visok krvni tlak je faktor rizika za srčani udar i moždani udar. Razmislite prije nego u jelo dodate ekstra prstohvat soli. 
 
Nedostatak vježbanja
 
Nedostatak tjelovježbe je još jedan osnovni uzroksrčanih bolesti, a da ne spominjemo da su ljudi koji se ne bavi fizičkim aktivnostima skloniji za razvoj dijabetesa tipa 2. Ako ne vježbamo vjerojatnije je da ćemo se debljati, a višak kilograma uništava srce polako, ali sigurno. Vježbanje može podići raspoloženje, osigurati pravilan rad srca i mozga, poboljšati protok krvi i opskrbiti stanice kisikom… 
 
Ignoriranje depresije i tjeskobe
 
Anksioznost, stres i depresija mogu imati ogroman utjecaj na cjelokupno zdravlje, a da ne spominjemo koliko mogu oslabiti srce. Ako se depresije i tjeskoba liječe i drže pod kontrolom, njihov učinak se može svesti na minimum. S druge strane, ako se depresija ne liječi, štetno djeluje na imunitet i razinu energije, smanjuju apetit i ima loš utjecaj na živčani sustav. negativne emocije utječu na zdravlje srca i to nije nikakva tajna. 
 
Neumjerenost u jelu
 
Često se događa da jedemo i kad nismo gladni, a glavni problem je u tome da jedemo nezdravu hranu: slatke proizvode, masne proizvode i hranu koja je bogata solju. Osim što se debljamo, neumjerenost u jelu je jedan od glavnih rizika za bolesti srca. Izbjegavajte velike porcije hrane, smanjite unos šećera i povećajte unos vode, izbjegavajte fast food i prženu hranu. 
 
Pušenje
 
Iako smo svi svjesni štetnosti cigareta, još uvijek postoje deseci milijuna pušača diljem svijeta. Istraživanja su pokazala da je pušenje odgovorno za 30 posto smrtnih slučajeva povezanih s bolestima srca. A da ne spominjemo i da je pušenje visok faktor rizika za određene vrste raka kao što su rak usta, grla i pluća. 
 
Nedostatak sna
 
Nedostatak sna dovodi do hormonalne neravnoteže zbog koje ne samo da jedete više, već loše utječe i na srce. Razina hormona stresa također se povećava zbog nedostatka sna. Za zdravo srce odrasli bi trebali spavati oko osam sati. 
 
IZVOR:Su.B.|fitnea.com