Početna Nekategorizirano Bravo za Vladu RH

Bravo za Vladu RH

1180
UDIO

– Tri su cilja, jedan je država bez papira, da ljudi što manje prikupljaju papire i donose ih sami. U tom dijelu smo mi u  socijalnoj skrbi prvi u tome uspjeli. Naši korisnici ne moraju više donositi niti jedan papir, sve provjeravamo kroz našu aplikaciju. Drugi cilj je bio projekt e-građanin, a treći državni oblak. Ideja je da svako od nas u ministarstvu ima svoju IT tehnologiju, svatko od nas radi posao za sebe. Trebamo imati jedan centralizirani sustav, projekt koji u potpunosti funkcionira – rekla je Opačić. 
Što se tiče e-građanina, dodaje Opačić, već se razvila i mobilna aplikacija. 
– U ovoj prvoj fazi građani će dobivati sve potrebne informacije i obavijesti. Ako imamo milijun građana koji koristi internet bankarstvo, zašto sličan sustav ne bi onda dobivali i od države. Karika koja nam je nedostajala bio je zakon koji je sada u fazi donošenja.  Cjelokupni sustav je doveden do te mjere da je bilo kakva manipulacija svedena na najmanju moguću mjeru – kazala je.
Tek u idućoj fazi dobivanje papira
Opačić napominje kako je ovo pokazatelj da su u dvije i pol godine napravili veliki posao u međusobnom umrežavanju elektroničkim putem. 
– Danas smo državu približili građanima i sada će napokon vidjeti obavijesti na računalima i mobitelima, a iduća faza je da će moći i dobivati i rješavati papire – zaključila je Opačić. Također, u Vladi naglašavaju da je sustav potpuno siguran te da su osobni podaci građana dobro zaštićeni.
Parić: Inzistirali smo da sve ide uživo, da ne ‘fejkamo’
 – Bilo je jako puno nervoze u zadnjih sat vremena, jer smo inzistirali da sve funkcionira uživo, da ne ‘fejkamo’. Projekt e-građani nije projekt, to je platforma cijelog niza projekata. Kao što su sve banke to učinile, nije bilo razloga da tako nešto i država ne napravi. Danas predstavljamo prvi puta novi Središnji državni portal Republike Hrvatske, koji objedinjava sve. Jedan od važnijih dijelova ove priče je e-građani. Svaki građanin od danas od 11 sati može otići u bilo koju poslovnicu Fine, ispuniti formular i uz predočenje osobne registrirati se i dobiti besplatno username, password, m-token i pristupati kompletnom sustavu e-građana – rekao je Parić. 
 
– Slikovitim rječnikom, ovo je poput autoputa, a kako ćete tim autoputom doći do Splita, autobusom, autom, motorom… to je na vlasti. Od sada se sve radi kroz ovaj projekt na središnjem mjestu. Građani će dobiti dva papira. Jedan za aktivaciju usernamea i passworda, a drugi za aktivaciju m-tokena – rekao je Parić. 
Komunikacija građana s državom na jednom mjestu na Internetu
Od 2014. godine, projektom e-građani, Vlada želi omogućiti komunikaciju građana s javnim sektorom na jednom mjestu na internetu, putem portala koji će objediniti informacije o radu Vlade i ministarstava, informacije o javnim uslugama te omogućiti siguran pristup elektroničkim uslugama korištenjem elektroničkog identiteta posredstvom jedne ili više prihvatljivih vjerodajnica za elektroničku identifikaciju (npr. korisničko ime/zaporka, token, digitalni certifikat i sl.).
Projekt je Vladi predložilo Povjerenstvo za koordinaciju informatizacije javnog sektora, a realiziralo se:
• u prvoj fazi: u suradnji Ureda predsjednika Vlade RH i Ministarstva uprave,
• u drugoj fazi: u suradnji s državnim agencijama FINA-om i APIS IT-om te
• u trećoj fazi: u suradnji s tijelima javnog sektora Republike Hrvatske.
Projektom e-građani definirane su tri sastavnice zajedničke infrastrukture javnog sektora: 
1. Gov.hr – Središnji državni portal;
2. NIAS – Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav;
3. OKP – Osobni korisnički pretinac.
Navedenim će se komponentama, putem odgovarajuće web-aplikacije i web-servisa, koristiti tijela javnog sektora kada unutar svoje nadležnosti žele putem interneta komunicirati s javnošću ili sa svojim korisnicima, prilikom: 
• objave javnih informacija;
• pružanja korisnički orijentiranih i personaliziranih tzv. “Single-Sign-On” e-usluga korisnicima i/ili
• slanja osobnih službenih poruka korisnicima vezanih za javne usluge, postupke (odnosno njihov tijek) i osobne statuse, objašnjeno je na stranicama Ministarstva uprave.
Tako će npr. sustav građane obavještavati kada im ističe osobna iskaznica ili kada trebaju cijepiti svojeg ljubimca. 
Plan je u skoroj budućnosti da će se uz punomoć putem sustava e-građani moći dobiti podatke za člana obitelji ili treću osobu.
Sve javne institucije bi trebale biti u sustavu do 15. srpnja. 
 
IZVOR: 24sata.hr