Početna Nekategorizirano U Ukrajini već počeo 3. svjetski rat?!?

U Ukrajini već počeo 3. svjetski rat?!?

868
UDIO

UKRAJINSKA vojska nastavila je topničke napade na istočni ukrajinski grad Slovjansk, tvrde separatisti, dok vladine snage navode da su pobunjenici napali njihove položaje u istočnoj Ukrajini tijekom noći na utorak, javljaju u utorak ruski i ukrajinski mediji.

 
“Nekoliko granata eksplodiralo je u središtu grada”, rekla je glasnogovornica proruskog gradonačelnika Slovjanska Stella Horoševa za rusku novinsku agenciju Itar-Tass i dodala da je granatiranje bilo slabijeg intenziteta nego u ponedjeljak.
 
“Grad je najviše bombardiran od 9 do 13 sati kada su ljudi pokušavali otići autobusima ili su ih izvodili volonteri”, rekla je Horoševa dodajući da je ukrajinska vojska omogućila ženama i djeci da napuste zonu sukoba.
 
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko naredio je u utorak otvaranje humanitarnih koridora kako bi se omogućilo civilima da napuste područja na kojima se provodi vojna operacija na istoku Ukrajine.
 
“U svrhu izbjegavanja novih žrtava u zoni protuterorističke operacije predsjednik je naredio odgovornim ministrima da stvore sve potrebne uvjete za civile koji žele otići”, navodi se u priopćenju iz ureda predsjednika.
 
Vladislav Seleznjov, glasnogovornik vladinih snaga, izjavio je da su tijekom trosatnih sukoba nedaleko od aerodroma u Kramatorsku pobunjenici napali vojsku minobacačima, ali da je ona uzvratila vatru i pritom uništila njihove položaje i ubila 40 “plaćenika”, prenosi Ukrajinska Pravda.
 
Ukrajinska vojska navodi da su dva vojnika ranjena kada su pobunjenici otvorili vatru na njihove položaje u Slovjansku.
 
“U blizini grada Slovjanska pobunjenici se ne prestaju pokušavati probiti iz okruženja”, objavio je Seleznjov na svom Facebook profilu istaknuvši da su pritom ranjena dva ukrajinska vojnika.
 
Seleznjov je također potvrdio da su u Luhansku pobunjenici pucali na aerodrom.
 
“Napad separatista odbile su postrojbe specijalnih snaga. Nema gubitaka na ukrajinskoj strani”, ustvrdio je.
 
Horoševa je komentirala medijska izvješća da je ukrajinska vojska prebacila kontejnere s kemijskim oružjem u zračnu luku u gradu Kramatorsku, koji je pod kontrolom ukrajinske vojske, a udaljen je deset kilometara od Slovjanska, koji je pod nadzorom pobunjenika.
 
“Čuli smo za kemijsko oružje još odavno. Ne iznenađuje nas nijedna akcija Kijeva”, kazala je.
 
Služba za odnose s javnošću samoproglašene Narodne republike Donjeck nije potvrdila izvješće o kemijskom oružju.
 
Rusija u Kalinjingradu počela vojne manevre
 
usija je pokrenula vojne manevre u svojoj europskoj enklavi u Kalinjingradu, “usporedive” s manevrima NATO-a blizu njezine granice s baltičkim zemljama, objavilo je u utorak njezino ministarstvo obrane.
 
“Broj sudionika u manevrima u području Kalinjingrada, snaga i opreme ruskog ministarstva obrane usporedivi su s brojem osoba, oružja i vojne opreme za pogranične vježbe koje vode zemlje NATO-a”, priopćilo je rusko ministarstvo.
 
Ruski manevri održavaju se “istodobno kad i multilateralne pomorske vježbe “Baltops” i njezina kopnena inačica “Saber Strike”, koje svake godine od 2010. organizira NATO u baltičkim zemljama, objavilo je ministarstvo.
 
Kalinjingrad je ruski grad potpuno izoliran od ruskog teritorija, a nalazi se između Poljske i Litve.
 
Ove godine oko 4.700 britanskih, kanadskih, američkih, finskih i poljskih vojnika te 800 njihovih vozila sudjeluje u manevrima NATO-a, u koje je uključeno deset zemalja članica. Manevri su počeli u ponedjeljak u Latviji, a trebali bi završiti 20. lipnja u susjednoj Litvi.
 
Rusija je prvotno bila pozvana na sudjelovanje u manevrima, ali je NATO otkazao vojno partnerstvo s Moskvom nakon ruskog pripojenja Krima u ožujku.
 
Tri bivše sovjetske republike Litva, Latvija i Estonija ušle su 2004. godine u NATO zabrinute jačanjem ruskog vojnog potencijala na svojim granicama, a ukrajinska kriza pojačala je njihovu zabrinutost.

IZVOR: index.hr