Početna Nekategorizirano U Sučurcu postavljena spomen ploča

U Sučurcu postavljena spomen ploča

702
UDIO

Nakon što je Gradsko vijeće Grada Kaštela još prije sedam godina donijelo odluku prema kojoj ulica Branitelja od Turaka u Kaštel Sućurcu mijenja naziv u Ulica Tomislava Antunovića, u ponedjeljak, 9. lipnja u 11 sati ujutro je ploča s novim naslovom ulice napokon i postavljena.

 
Prof. dr. sc. Mihovil Biočić u ime Komisije za obilježavanje ulica i trgova Gradskog vijeća, u kratkom je govoru istaknuo kako je “ovim malenim, ali vrijednim činom, odnosno nazivom ulice u blizini šjor Tomine razrušene rodne kuće, napokon odana počast jednom od najpoznatijih kaštelanskih domoljuba i domoljubnih pjesnika. Ovo je samo mali znak zahvalnosti građana Sućurca i Kaštela za njegovu neizmjernu ljubav prema Kaštelima i Domovini”. 
 
Inače,Tomislav Antunović je poznati kaštelanski pjesnik i pisac, koji je rođen 1914. godine u Kaštel Sućurcu, a umro je 1993. godine. 
Najveći dio života proveo je u Kaštel Novom, gdje je i živio, a kao ekonomist i službenik radio je u više različitih mjesta. Osim pisanjem bavio se i slikarstvom. Prije Drugog svjetskog rata surađivao je s brojnim listovima: Luč, Hrvatska revija, Hrvatska prosvjeta, Hrvatska straža, Dom i svijet itd. 
 
-U vrijeme Hrvatskog proljeća, bio je glavni urednik lista ”Kaštela” te je surađivao u Hrvatskom tjedniku s Vladom Gotovcem, Zlatkom Tomičićem i Brunom Bušićem. Iza Karađorđeva, navedeni listovi su zabranjeni, a on ostaje bez posla.- istaknuo je prof. Biočić.
 
Godine 1960. objavio je roman “Viduša”, a u njegovoj rukopisnoj ostavštini ostao je roman “Uznemireni kamenjar”. Za života su mu objavljene i zbirke stihova: “Pisma s ladnog komina” (Kaštel Stari, 1970.), “Tuga za maslinom”(Opatija, 1984.) i “Tuga i ognjište”(sabrane pjesme, Kaštela, 1995.).
 
– Tomislav Antunović je također  iza 2. svj. rata napisao roman “Razrušeno gnijezdo”, kojeg su mu ukrali za scenario filma “Deveti krug”. U svojim pjesmama šjor Toma žali za prošlim vremenima, u kojima se u Kaštelima živjelo u skladu s istinskim obiteljskim vrijednostima i tradicijskim načinom života, a često piše i o negativnostima kao što su: razaranje obitelji i iseljavanje naših ljudi u daleke zemlje. – rekao je prof. dr. sc. Mihovil Biočić.
 
Kako bi se Kaštelani upoznali sa stvaralaštvom kaštelanskog književnika, Gradska knjižnica Kaštela će tijekom ljeta organizirati večer posvećenu Tomislavu Antunoviću.