Početna Nekategorizirano Kaštel Sućurac dobio Trg Ive Đurđevića

Kaštel Sućurac dobio Trg Ive Đurđevića

711
UDIO

 
Nakon što je Gradsko vijeće Grada Kaštela još prije sedam godina donijelo odluku prema kojoj će Kaštel Sućurac dobiti Trg Ive Đurđevića, na Dan hrvatske državnosti, u srijedu, 25. lipnja u 11 sati ujutro je ploča s novim nazivom trga napokon i postavljena.
 
Osim najuže rodbine i mještana Kaštel Sućurca, postavljanju ploče nazočili su i dogradonačelnik Grada Kaštela Zoran Bonacin, pročelnica za društvene djelatnosti Sandra Zokić, predsjednik MO Kaštel Sućurac Damir Rajčić i prof. dr. sc. Mihovil Biočić u ime Komisije za obilježavanje ulica i trgova Gradskog vijeća, koji je u kratkom govoru istaknuo kako je “nazivom trga u blizini kuće prof. Ive Đurđevića, napokon odana počast velikom kaštelanskom profesoru, koji je brojne generacije odgojio u hrvatskom domoljubnom duhu”.
 
Gosp. Ivo Đurđević, profesor povijesti, rođen  je 1923. g. u Jelsi na otoku Hvaru. Godine 1941. završava klasičnu gimnaziju, a 1944. završava pedagošku školu (povijest i hrvatski) u Splitu.
U Domobrane je mobiliziran 1944. g., nakon čega je “završio” na Križnom putu do Dravograda, odakle se sa skupinom splitskih intelektualaca vraća u Split. Godine 1947. odlazi u JNA i kao vojnik s nekolicinom ostalih osniva Industrijsku školu Brodosplit za doškolovanje starijih. Slijedećih godina radi u gimnaziji ”Vladimir Nazor”, te u Brodograđevnoj školi  ”Ivan Cetinić” u Korčuli.
1. rujna 1951. dekretom je iz kotara poslan u K. Sućurac na rad u osnovnu školu, gdje se svestrano angažira, pa pokreće list ”Novi dani”, te organizira i vodi dramsku i recitatorsku skupinu. Aktivira se u KUD-u ”1. Maj” i sudjeluje u brojnim kulturnim manifestacijama u mjestu. Godine 1961. upisuje u Zadru Filozofski fakultet, a 1968. počinje raditi u Kemijskom školskom centru u Kaštel Sućurcu kao prof. povijesti.
 
-Sedamdesetih se aktivira u Matici hrvatskoj i postaje član Glavnog odbora. Nakon Karađorđeva, 1972. izbačen je iz nastave i radi u knjižnici. Godinama je kontinuirano praćen, maltretiran i ispitivan od UDBE. I on i obitelj teško  podnose takvu svakodnevicu i vjerojatno zbog raznih neugodnosti dobija infarkt. Godine 1989. odlazi u mirovinu, a 1990. g. ponovno se, svim srcem, aktivira na stvaranju hrvatske države. Prof. Ivo Đurđević preminuo je 02.04. 1995., dočekavši priznanje voljene Hrvatske. – rekao je u prigodnom govoru član Komisije Gradskog vijeća za imenovanje ulica i trgova, prof. dr. sc. Mihovil Biočić.
 
 – Od dolaska u Kaštel Sućurac, djelujući u vrlo opasnim okolnostima, osobito jer je već bio pod prismotrom, hrabro je i na vrlo pristupačan način u djeci razvijao ljubav prema Domovini, ne mrzeći nikoga. Osobno sam bio svjedokom koliko bi se zanio tijekom predavanja u ljubavi prema Hrvatskoj, njezinoj povijesti i brojnim nepravdama. Sjećam se kako bismo ga slušali ”otvorenih usta”, iako nam je puno toga postalo jasno tek mnogo godina kasnije. Na isti način je kroz predavanja iz hrvatskoga jezika njegova supruga Katica ulijevala domoljublje u malene glavice brojnih generacija. – nastavio je prof. Biočić.
–  Sedamdesetih, nakon velikog romantičarskog zanosa i naglog sloma Hrvatskog proljeća, teško ga je bilo gledati…Kao da nije vjerovao… i uistinu, teško je bilo povjerovati “kako od slobodne Hrvatske nema ništa”. Međutim, domoljubi sedamdesetih (i ne samo sedamdesetih) su posijali klicu slobodne i samostalne države koja je nikla devedesetih godina. Sjećam se njegova vatrena govora na osnivačkoj skupštini ogranka HDZ-a u Sućurcu, u lipnju 1990., njegovih  riječi koje su izvirale iz domoljuba-patnika, poput mnogih progonjenih zajedno s obiteljima…Te riječi, ta vatra kao da ga je liječila i kao da nakon toga trenutka, vidjevši kako napokon može slobodno govoriti što hoće, više nije važno koliko će dugo  živjeti…I nije dugo poživio, načeto srce nije izdržalo, ostavio je svoju obitelj i svoju Domovinu 1995. godine. –  istaknuo je u svom govoru prof. Biočić.
 
– U povodu 30. obljetnice utemeljenja Matice hrvatske u Kaštelima, godine 2001., jedan od bivših dopredsjednika MH Kaštela, gosp. Toma Jakus, pred prepunom kino dvoranom Sv. Jurja u Kaštel Sućurcu, sjetio se lika i djela člana glavnog odbora MH i učitelja brojnih generacija, našega prof. Ive Đurđevića, te je predložio da se jedna ulica ili trg u K. Sućurcu nazovu njegovim imenom. Taj prijedlog je aklamacijom usvojen i to smo realizirali na GV pred oko 7 godina, ali evo tek danas, na Dan državnosti njegove ljubljene Hrvatske, i službeno postavljamo ploču s njegovim imenom. – rekao je prof. Biočić, dodavši u završnoj riječi kako je ”ova ploča na njegovu trgu samo mali znak zahvalnosti svih Sućurana i Kaštelana za istinski trud prof. Đurđevića oko odgoja brojnih generacija u duhu ljubavi prema Hrvatskoj. Hvala prof. Ivi Đurđeviću još jednom za sve i svima čestitam Dan hrvatske državnosti!”.