Početna Nekategorizirano 20 godina uzimala nezasluženu vojnu mirovinu

20 godina uzimala nezasluženu vojnu mirovinu

684
UDIO

Križevčanku se tereti da je od 1994. godine primila 1.1 milijun kuna mirovine i za tu svotu oštetila državni proračun.

 
Istragu u slučaju Križevčanke osumnjičene da je nezakonito primala obiteljsku mirovinu hrvatskoga branitelja državo odvjetništvo proširilo je na tadašnju voditeljicu područnog Odjela hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, koju sumnjiči da je znala kako ta Križevčanka nema pravo na braniteljsku mirovinu, ali je to prikrila. 
 
Križevčanku Barbaru Hartman (59) Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici sumnjiči za ratno profiterstvo, to jest da je 20 godina nezakonito primala obiteljsku mirovinu pokojnog branitelja s kojim je najprije bila u braku, a zatim, navodno, u izvanbračnoj zajednici. Tereti je da je od 1994. godine primila 1.1 milijun kuna mirovine i za tu svotu oštetila državni proračun. 
 
Odvjetništvo je tijekom istrage posumnjalo kako joj je to omogućila tadašnja voditeljica područne jedinice u Odjelu hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji mjerodavnoga ministarstva, poslije viša upravna referentica mjerodavnog ureda državne uprave. Tu djelatnicu (55) državno odvjetništvo tereti da je počinila kazneno djelo nesavjesnog rada u službi. 
 
Ignorirala službeno rješenje
 
“Ta djelatnica je primila pravomoćno sudsko rješenje o odbijanju prijedloga za utvrđenje postojanja izvanbračne zajednice prvookrivljenice i hrvatskoga branitelja te nije pokrenula obnovu postupka radi poništenja rješenja Ureda za obranu i poništenja priznatih prava prvookrivljenice zbog nepostojanja izvanbračne zajednice”, navodi državno odvjetništvo u rješenju o proširenju istrage, objavljeno na stranici DORH-a. 
 
To sudsko rješenje odložila je u arhiv, a u rujnu 2002. izdala je prvookrivljenici potvrdu da ima priznat status člana obitelji kao izvanbračna supruga poginuloga hrvatskog branitelja. Tako je prvookrivljenica na ime invalidnine i mirovine nepripadno stekla više od 1,1 milijun kuna na štetu proračuna Republike Hrvatske, navodi se. 
 
Kad je u travnju uhićena Barbara Hartman, njezin sin Franjo rekao je kako mu nije jasno da nitko u 20 godina nije primijetio nepravilnosti s obzirom na to da se svake godine provodi revizija. No slučaj Barbare Hartman do odvjetništva je stigao nakon prijave, a ne slijedom redovite revizije mirovina. 
 
Pokojni branitelj Franjo Hartman bio je u pričuvnome sastavu MUP-a od 13. rujna 1991., a na bojištu je bio kod Daruvara, gdje je bio ranjen. Umro je 1. listopada te godine u bolnici u Zagrebu.
 
IZVOR: Hina/Danas.hr