Početna Nekategorizirano Prošlo je 5g. od odlaska dr. Ivice

Prošlo je 5g. od odlaska dr. Ivice

478
UDIO
 
Nakon ostavke, Ivo Sanader je bježao u Austriju, izručen je Hrvatskoj, pokrenuta je istraga i podignute su optužnice. U jednom procesu već su ga pravomoćno osudili
 
U utorak 1. srpnja, bit će točno pet godina od kada je Ivo Sanader uz legendarnu rečenicu “Moja je dionica završena – hvala na suradnji i doviđenja” dao ostavku na mjesto predsjednika Hrvatske vlade. Nikada nije točno objašnjeno zašto je Sanader dao ostavku. Kasnije je tvrdio kako je to učinio zbog Slovenca koji su navodno Hrvatsku ucjenjivali na putu u Europsku uniju no uz tu pojavile su se i razne druge teorije. 
Nakon ostavke Sanader je najprije bio izabran za počasnog predsjednika HDZ-a da bi ga kasnije izbacili iz stranke. Krenula je istraga protiv Sanadera koja je rezultirala s optužnicama u nekoliko slučajeva. Sanader je bježao u Austriju gdje je uhićen pa je bio izručen Hrvatskoj. U prvom procesu Hypo banka i INA-MOL Ivo Sanader je nedavno pravomoćno osuđen na osam i pol godina zatvora za ratno profiterstvo odnosno za primanje mita. 
U slučaju “Fimi-Media” prema nepravomoćnoj presudi osuđen je Ivo Sanader, ali i HDZ i to za izvlačenje novaca iz državnih tvrtku. U istom procesu nepravomoćno su osuđeni i Mladen Barišić, bivši HDZ-ov rizničar, Nevenka Jurak, vlasnica Fimi-Medije, Branka Povešević, HDZ-ova blagajnica te Ratko Maček, bivši glasnogovornik HDZ-a koji je dobio uvjetnu kaznu. Ivi Sanaderu sudi se i u slučaju Planinska odnosno za malverzacije u slučaju preprodaje zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu.
Sanaderu počinje novo suđenje
U srijedu  2. srpnja, Ivi Sanaderu počinje još jedno suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a. Ovaj put bi trebao sjesti na optuženičku klupu zbog optužbi da je s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.
 
IZVOR: 24sata.hr