Početna Nekategorizirano EU jača sigurnost nuklearki

EU jača sigurnost nuklearki

585
UDIO

BRUXELLES – Europska unija formalno je usvojila novu direktivu koja jača sigurnost nuklearnih elektrana kako bi se uzele u obzir pouke katastrofe u Fukushimi 2011. Više od tri godine nakon katastrofe u Japanu, EU daje veće ovlasti i autonomiju nacionalnim vlastima za sigurnost nuklearki i uvodi češće kontrole gotovo 130 reaktora koji su trenutačno u funkciji u 14 europskih država, objavila je Europska komisija.
Nova direktiva, koja zamjenjuje direktivu iz 2009., ima za cilj jačanje suradnje između država članica na području nuklearne sigurnosti, što su zatražili čelnici EU-a nakon nesreće u Fukushimi.
Direktiva, koja treba biti prenesena u nacionalno zakonodavstvo u roku tri godine, uzima u obzir rezultate testova sigurnosti nuklearki provedenih u protekle tri godine.
Novi zakonski okvir uvodi europski sustav kontrole koji predviđa kontrole nuklearnih elektrana svakih šest godina koje će provoditi međunarodni stručnjaci a ne više samo nacionalni. Prve takve kontrole provest će se 2017. Države članice morat će uz to najmanje svakih deset godina provjeravati sigurnost nuklearki i utvrđivati moguća poboljšanja cijelog sustava.
Komisija ovom direktivom želi također poboljšati transparentnost boljim informiranjem javnosti i u slučaju normalnog rada nuklearki i nesreća.
Nuklearna energija osigurava 27 posto električne energije u EU i, iako je Njemačka odlučila u ožujku 2011. od nje odustati, ostat će važan izvor energije u desetljećima koja dolaze, ističe EK.

IZVOR: seebiz.eu