Početna Nekategorizirano IMF: Portugalski financijski sustav je ranjiv

IMF: Portugalski financijski sustav je ranjiv

757
UDIO

LISABON – Portugalski financijski sustav ima slabih točaka i nakon okončanja programa međunarodnih kredita, konstatirao je Međunarodni monetarni fond (MMF) nakon problema u velikoj portugalskoj banci.
Banco Espirito Santo (BES) najveća je banka u Portugalu po tržišnoj kapitalizaciji a zabrinutost za njezino ‘zdravlje’ potaknule su tvrdnje da je njezina krovna kompanija Espirito Santo International (ESI) prikrivala da joj u aktivi nedostaje 1,3 milijarde eura.
 
Portugalski regulator za financijska tržišta obustavio je trgovinu BES-ovim dionicama nakon što su oslabile više od 11 posto, na 54 eurocenta.
 
“Džepovi ranjivosti još uvijek postoje i u nekim slučajevima zahtijevaju korektivne mjere a u nekima vanjski nadzor”, priopćio je u jučerašnjem kratkom priopćenju MMF.
 
Iz međunarodnog su zajmodavca poručili da ne komentiraju stanje u pojedinim financijskim institucijama.
 
MMF je zajedno s Europskom unijom i Europskom središnjom bankom (ECB) svojedobno odobrio 78 milijardi eura kredita Portugalu zbog snažnog skoka troškova financiranja na tržištima pod utjecajem dužničke krize u Grčkoj.
 
U jučerašnjem je priopćenju međunarodni zajmodavac istaknuo da je portugalski bankovni sustav “uspio prebroditi krizu bez značajnih poremećaja, uz značajnu kapitalnu pomoć države i izvanredne mjere ECB-a”.
 
Banco Espirito Santo jutros je pak objavio da je njegova izloženost matičnom ESI-ju na kraju lipnja iznosila 1,18 milijardi eura.
 
“Banco Espirito Santo čeka objavu plana restrukturiranja grupe Espirito Santo kako bi se procijenili potencijalni gubici povezani s njezinom izloženošću”, navela je banka u priopćenju.
 
Grupa je trenutno pod istragom u Luksemburgu a navodno pokušava restrukturirati dugove koji se procjenjuju na više od sedam milijardi eura.
 
IZVOR: seebiz.eu