Početna Nekategorizirano Otvorena izložba “Antički Sikuli”

Otvorena izložba “Antički Sikuli”

521
UDIO

Izložba Muzeja grada Kaštela kojom su prikazani rezultati  novih arheoloških istraživanja najvećeg antičkog nalazišta i jedinog naselja kojem je sačuvano antičko ime u Kaštelima održana je u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu, a nazočne su pozdravili ravnateljica muzeja Ankica Babin, predsjednik vijeća Grada Splita, mr.sc. Boris Ćurković te gradonačelnik Grada Kaštela mr.oec. Ivan Udovičić.
 Ostaci naselja nalaze se na arheološkom lokalitetu Resnik kod Kaštel Štafilića, u okviru današnjeg hotelskog naselja.
 Otvorenje izložbe upotpunjeno je nastupom harfistice Sare Korać, učenice Glazbene škole Josip Hatze iz Splita.
 Izložba Antički Sikuli 2012. godine je nagrađena priznanjem Hrvatskog arheološkog društva „Josip Brunšmid“ za doprinos razvoju arheologije na području Hrvatske.  Autori izložbe su Ivanka Kamenjarin i Ivan Šuta, viši kustosi  Muzeja grada Kaštela. Tijekom prošle godine izložba je uspješno gostovala u više muzeja u Hrvatskoj (Muzej cetinske krajine, Muzej Grada Šibenika i Arheološki muzej u Zagrebu).
 Izložba nema cilj samo prezentirati brojne nalaze, nego i upoznati javnost sa značenjem Sikula u širem povijesnom kontekstu, u razdoblju od osnutka naselja u 2. st. pr. Kr.  do  5. st. po Kristu.
 Kroz tematske cjeline prezentirani su izabrani nalazi s ciljem rekonstrukcije svakodnevnog života i djelatnosti koje su se odvijale u naselju. Amfore, pitosi, brojno kuhinjsko posuđe, novac, metalno oruđe i oružje, kućni žrtvenici, koštani artefakti i nakit dio su nalaza koji su pronađeni unutar bogatih kulturnih slojeva naselja.
 Osim nalaza, istraživanja su donijela nove spoznaje o urbanizmu naselja, koje je planski izgrađeno, s pravilnim ulicama i stambenim blokovima te je bilo opasano bedemima.
 Izložba će se moći pogledati do 31. srpnja 2014. u vremenu od 09 – 13 h te od 17 – 21 h, od utorka do nedjelje.
IZVOR:kastela.hr