Početna Nekategorizirano Kurkuma obnavlja stanice mozga

Kurkuma obnavlja stanice mozga

405
UDIO

Ovaj indijski začin sadrži molekulu koja svojim djelovanjem pomaže u oporavku tkiva, uzrokovanom slabim dotokom kisika i krvi u mozak

Kurkuma je začin koji obnavlja stanice mozga i može popraviti štetu na moždanom tkivu izazvanu moždanim udarom, tvrde znanstvenici. U ovom začinu pronađena je do sada neotkrivena molekula koja blagotvorno djeluje na mozak i rane na ljudskom tijelu.
Djelovanje novootkrivene molekule nazvane CNB-001 nije preventivno, već svojim djelovanjem pomaže u oporavku tkiva, uzrokovanom slabim dotokom kisika i krvi u mozak, tvrdi voditelj istraživanja na neurološkom odjelu klinike u Los Angelesu.
Još od prije je bilo poznato da je kurkuma jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi zove se curcumin. Kurkuma se koristi u Indiji već tisućama godina kao začin i prirodna boja. Kurkuma daje jelima lijepu žutu boju i ugodnu aromu, a osim toga služi i kao prirodni antibiotik, dobar je za prevenciju raka,
čišćenje jetre i krvi, protiv artritisa i reume te za brže zacjeljivanje rana i brzo obnavljanje povrijeđene kože.
Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tokom stoljeća. Već odavno je izvjesno da kurkuma posjeduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih bolesti od raka do Alzheimerove bolesti.
Kurkuma, kod nas poznata i kao indijski šafran, dostupna je u prodavaonicama zdrave hrane. Ovaj je začin ujendo i glavni sastojak na daleko poznatog curryja.
IZVOR:zdravzivot.com