Početna Nekategorizirano Kakav nas ostatak ljeta očekuje

Kakav nas ostatak ljeta očekuje

438
UDIO

U srijedu je, nakon duljeg vremena, u većini Hrvatske bilo vruće. Najviša dnevna temperatura zraka bila je iznad 30°C. Slična temperatura, uglavnom još i malo viša, ali ne i ekstremna, bit će do nedjelje, mjestimice i ponedjeljka, ali ne i u cijelom sljedećem tjednu, piše meteorolog Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a.

Vakula dodaje kako, osim temperature, na dojam mnogima nepovoljnog dosadašnjeg ljeta djelovala je, i još djeluje, i kiša – i po količini, i po učestalosti. 
Iako se u narednih nekoliko mjeseci očekuje iznadprosječno toplo, također se očekuju i oborine.
Stoga, kako navodi Vakula, može se zaključiti kako će ljubitelji pravog ljeta ove godine u većini Hrvatske ostati nezadovoljeni. Kao i oni koji priželjkuju diljem zemlje dugotrajno suho, sunčano i vruće razdoblje. Vjerojatnost za takvo što u sljedećim je tjednima vrlo mala. No, bit će ponekog upozorenja na umjerenu do najviše veliku opasnost na toplinske valove koji mogu djelovati na ljudsko zdravlje.
‘Bit će padova i porasti temperature, obilnih pljuskova’
– Valja nam se prilagoditi promjenama, padovima i porastima temperature, te relativno čestim pljuskovima, ponegdje i obilnijima. Pritom će, vrlo vjerojatno, srednja mjesečna temperatura zraka u većini Hrvatske u svakom od sljedećih šest mjeseci biti barem malo viša od prosječnih vrijednosti. Naravno, te dugoročne prognoze mogu se još mijenjati, ali zanimljivo je primijetiti kako su već više mjeseci prilično postojane – navodi Vakula za HRT.
 
IZVOR: 24sata.hr