Početna Nekategorizirano SAD uveoj jake sankcije Rusiji

SAD uveoj jake sankcije Rusiji

457
UDIO

ČELNICI EU-a odlučili su u srijedu na sastanku na vrhu u Bruxellesu pojačati restriktivne mjere protiv Rusije, ali bez uvođenja ekonomskih sankcija.

 
“Europsko vijeće se suglasilo proširiti restriktivne mjere prema ciljanim entitetima, uključujući Rusku Federaciju, koji materijalno ili financijski podupiru akcije koje podrivaju ili ugrožavaju ukrajinski suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost”, kaže se u zaključcima koje su usvojili čelnici 28 zemalja članica.
 
Popis tih entiteta bit će utvrđen do kraj ovoga mjeseca.
 
Čelnici EU-a zatražili su od Europske investicijske banke da ne zaključuje nove financijske aranžmane u Rusiji, a unutar Europske banke za obnovu razvoj (EBRD) zemlje članice će djelovati koordinirano kako bi prekinule nove financijske operacije u Rusiji.
 
EU je do sada zabranio izdavanje viza i zamrznuo imovinu za više od 70 ruskih i ukrajinskih proruskih dužnosnika.
 
EU se još uvijek suzdržava od opsežnijih ekonomskih sankcija protiv Rusije, u prvom redu jer bi time bili pogođeni interesi više zemalja članica.
 
SAD uveo dosad najteže sankcije Rusiji
 
Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je objavio uvođenje dosad najtežih američkih sankcija Rusiji, koje su usmjerene protiv ključnih ruskih tvrtki poput Gazprombanka i Rosnefta, ali i drugih energetskih i vojnih kompanija.
 
Washington je postupno širio financijske sankcije Moskvi zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krima i, kako tvrdi SAD, miješanja u unutarnje poslove susjedne Ukrajine. Obama je kazao da je SAD spreman uvesti i dodatne sankcije ako Rusija ne poduzme konkretne poteze za smirivanje sukoba u Ukrajini.
 
Nove sankcije odnose se i na drugu najveću rusku tvrtku u proizvodnji plina Novatek, na VEB, državnu banku preko koje se obavljaju sva plaćanja ruske vlade, te na osam tvrtki koje proizvode oružje.
 
Sankcijama ipak nije obuhvaćen Gazprom, najveći proizvođač prirodnog plina na svijetu koji osigurava veliki dio europskih potreba za energijom.
 
“Ove sankcije su opsežne, ali one su isto tako ciljane kako bi imale maksimalan utjecaj na Rusiju, te limitiran utjecaj na američke tvrtke ili tvrtke naših saveznika”, rekao je Obama.
 
Nove američke sankcije Rusiji objavljene su istog dana kad su se i čelnici EU-a na sastanku u Bruxellesu suglasili da prošire “restriktivne mjere” protiv Rusije.
 
Novim sankcijama obuhvaćeni su i brojni visoki ruski dužnosnici, kao i ukrajinski separatistički čelnici.
 
“Naglasili smo našu želju da se ukrajinska kriza riješi diplomatskim putem … moramo vidjeti konkretna djela, ne samo riječi, da je Rusija stvarno predana rješavanju tog sukoba”, rekao je Obama, dodajući da Rusija i dalje podupire proruske separatiste u istočnoj Ukrajini, te da preko granice šalje borce i oružje.
 
Putin: Sankcije vode američko-ruske odnose u “slijepu ulicu”
 
Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u srijedu da će nove američke sankcije izazvati štetu američkim tvrtkama koje posluju u Rusiji, te da će američko-ruske odnose odvesti u “slijepu ulicu”.
 
“Sankcije imaju efekt bumeranga i bez ikakve sumnje odvest će američko-ruske odnose u slijepu ulicu i izazvati veliku štetu”, rekao je Putin novinarima tijekom posjeta Brazilu.
 
Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je objavio uvođenje dosad najtežih američkih sankcija Rusiji, koje su usmjerene protiv ključnih ruskih tvrtki poput Gazprombanka i Rosnefta, ali i drugih energetskih i vojnih kompanija.
 
Washington postupno širi financijske sankcije Moskvi zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krima i miješanja u unutarnje poslove susjedne Ukrajine. Obama je kazao da je SAD spreman uvesti i dodatne sankcije ako Rusija ne poduzme konkretne korake ka smirivanju sukoba u Ukrajini.
 
Putin je rekao da još nije upoznat s pojedinostima novih sankcija, ali je naglasio da je siguran da će one dugoročno izazvati štetu nacionalnim interesima Sjedinjenih Država.
 
“To znači da će američke tvrtke koje žele poslovati u Rusiji izgubiti kompetitivnost u usporedbi s drugim tvrtkama”, rekao je Putin.
 
Nove američke sankcije Rusiji objavljene su istog dana kad su se i čelnici EU-a na sastanku u Bruxellesu suglasili da prošire “restriktivne mjere” protiv Rusije.
 
Ukrajina zadovoljna europskim sankcijama, Rusija optužuje
 
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izrazio je u četvrtak zadovoljstvo novim sankcijama koje je Europsko vijeće uvelo Rusiji ocijenivši ih “važnim korakom u pružanju potpore suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i neovisnosti Ukrajine”, dok je rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo EU da je podlegla pritisku SAD-a, a najavljene američke sankcije nazvalo “primitivnom osvetom”.
 
“Europa je pokazala svoju solidarnost s Ukrajinom”, napisao je Porošenko na Facebooku.
 
“Naš neprekinuti dijalog donio je rezultat. Očekujemo rezoluciju Europskog parlamenta”, dodao je, misleći pritom na diplomatsku ofenzivu Ukrajine za dobivanje odlučne potpore EU-a u sukobu s Rusijom koju optužuje za pomaganje separatističkim pobunjenicima na istoku zemlje.
 
Ukrajinski predsjednik nije komentirao američke sankcije protiv Rusije najavljene u srijedu navečer koje su, čini se, puno oštrije od europskih mjera.
 
Washington i Bruxelles optužuju Moskvu za podupiranje separatističkog nasilja u istočnoj Ukrajini.
 
Europski parlament treba u četvrtak donijeti rezoluciju u kojoj će izraziti potporu Ukrajini i pozvati Moskvu da “ne prijeti Ukrajini vojnom invazijom” te da “prestane pomagati ilegalnim naoružanim skupinama”, u protivnom će Europsko vijeće “uvesti nove gospodarske sankcije sektorima” u Rusiji, navodi se u nacrtu dokumenta objavljenog na internetskoj stranici Europskog parlamenta.
 
Čelnici EU-a odlučili su pojačati restriktivne mjere protiv Rusije, ali bez uvođenja ekonomskih sankcija. Europljani su na summitu u Bruxellesu odlučili obustaviti programe Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), rekao je diplomatski izvor.
 
Američki predsjednik Barack Obama objavio je pak uvođenje dosad najtežih američkih sankcija Rusiji, koje su usmjerene protiv ključnih ruskih tvrtki poput Gazprombanka i Rosnjefta, ali i drugih energetskih i vojnih kompanija. Tako je imovina ruske naftne tvrtke Rosnjeft u SAD-u zamrznuta pa američke tvrtke više neće moći poslovati s njom. Nove sankcije odnose se i na drugu najveću rusku tvrtku u proizvodnji plina Novatek, na VEB, državnu banku preko koje se obavljaju sva plaćanja ruske vlade, te na osam tvrtki koje proizvode oružje, no sankcijama ipak nije obuhvaćen Gazprom, najveći proizvođač prirodnog plina na svijetu koji osigurava veliki dio europskih potreba za energijom.
 
 
IZVOR: index.hr