Početna Nekategorizirano Susret folkloraša

Susret folkloraša

501
UDIO

Povodom 12. međunarodnog susreta „Za jubav tance igraše“, događaja u sklopu Kulturnog ljeta koji će se u nedjelju održati u K. Kambelovcu s početkom u 21 sat, 18. srpnja 2014. upriličen je prijem za sudionike kulturne manifestacije iz Litve. Na prijemu je nazočila i organizatorica događaja ali i predsjednica KUD-a Ante Zaninović iz Kaštel Kambelovca, Marica Tadin zajedno sa članom društva, Milijem Zaninovićem.

 
Zamjenik gradonačelnika Mili Novak primio je sudionike te srdačno pozdravio i zahvalio im na dolasku u Grad Kaštela. Spominjući slične procese tranzicije dviju država, zamjenik je nadodao da su Kaštela grad koji svoje aktivnosti bazira prema turizmu, i izrazio zadovoljstvo na pruženoj mogućnosti upoznavanja i razmjene kulturnih izričaja dviju država.
Predstavnik Litvanske folklorne grupe Henryk Kasperowicz zahvalio se na prijemu napominjući da pripadnici kulturnog društva u posjetu Kaštelima spadaju u nacionalnu manjinu Poljaka, manjina koja čini 10 posto stanovništva u Litvi. Predstavnik je naglasio da ove godine njihovo društvo slavi 25. godina postojanja, stoga se uputio i poziv predstavnicima gradske uprave Kaštela u državu Litvu 25. listopada, kada će folklorni klub zvanično i proslaviti svoj rođendan.
 
Uz pozive zamjenika da prisustvuju i ostalim događanjima na Kulturnom ljetu prijem se zabilježio i razmjenom poklona te zajedničkom fotografijom.
 
Kulturno-umjetničko društvo „Ante Zaninović“ već niz godina uspješno organizira međunarodni susret folklornih grupa. Do sada su gosti bili uspješna društva iz Poljske, Češke, Francuske, Italije, Makedonije, Rusije ali i niz kulturno-umjetničkih društava diljem Lijepe naše.
Svake godine na završnoj svečanosti ugosti se preko 300 izvođaća. 
 
Susret „ Za jubav tance igraše“ prijavljen je u Međunarodni savjet organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture koji djeluje u okviru UNESCO-a CIOFF.