Početna Nekategorizirano Prića o hrvatskom uspjehu

Prića o hrvatskom uspjehu

619
UDIO

TRI HRVATSKA friško diplomirana studenta, Stipan Marinović, Dominik Medak i Branimir Marić, ovaj će ožujak sigurno pamtiti kao jedan od važnijih u svojim životima. Tada su naime, kao još studenti američkog koledža RIT Croatia, osnovali svoju tvrtku Mitbox.

 
Do ideje i partnerstva su došli nakon Stipanove prakse u IT tvrtci PHOBS: “Koledž puno radi na tome da studenti, uz potrebnu teoriju, steknu prijeko potrebna praktična znanja. Praksa je obvezna na našem koledžu, a ja sam svoju odradio u PHOBS-u gdje sam stvarno puno naučio o alatima i programima online bookinga u hotelijerskoj industriji. I tu se rodila ideja…”
 
Nakon prakse je Stipan, inače diplomant smjera Informacijske tehnologije, sjeo s kolegama sa smjera Menadžmenta u turizmu, hotelijerstvu i uslužnim djelatnostima koji dobro poznaju potrebe tog sektora i… nastao je Mitbox. 
 
“Mitbox je tvrtka koja za klijente izrađuje brojne alate za online promociju i prodaju proizvoda i usluga u turističkoj industriji. Osnovali smo ju u Geretsriedu, malom gradiću nedaleko od Münchena i to stoga jer nam je za to trebalo svega 20-ak minuta, a posao ionako mislimo širiti izvan Hrvatske”, rekao nam je Stipan.
 
Iako sva trojica vode tvrtku, operativni poslovi su jasno podijeljeni: Stipan je web developer, Branimir prezentira ideje destinacijskih portala za hrvatsko tržište dok Dominik predstavlja njihove usluge hotelima u Njemačkoj. Mitbox ima vrlo impresivnu listu klijenata u cijeloj regiji (i šire) i trenutno su u razgovorima za proširenje posla u zemljama poput Katara. U tome im pomaže kolegica koja je također diplomirala na RIT Croatia.
 
Studij na RIT Croatia odigrao je vrlo važnu ulogu u ovom poslovnom pothvatu. “Apsolutno”, slaže se Stipan i dodaje: “Prvo, praksa je obvezna. Da nije, pitanje je bih li ikada došao uopće  na ovu ideju. Drugo, za realizaciju naše ideje trebalo nam je iskustvo s oba smjera koja se nude na kampusu u Dubrovniku. Bez toga sigurno ne bismo nikad krenuli u posao ovako rano. To nam je znanje i bilo jedan od motiva za pokretanje firme.” 
 
RIT Croatia na kampusima u Dubrovniku i Zagrebu nudi obrazovanje usmjereno na razvoj karijere. Drugim riječima, svojim studentima pruža znanja i osigurava iskustva kako bi uspješno razvijali i gradili svoje karijere na globalnom tržištu. Mitbox je izvrstan primjer studenata koji su dobro iskoristili te mogućnosti. 
 
IZVOR. index.hr