Početna Nekategorizirano Dalmacija poharana nevremenom

Dalmacija poharana nevremenom

489
UDIO

PETA srpanjska ciklona, koja je jučer na područje Kvarnera donijela obilnu kišu te grmljavinska nevremena, kao i pijavice, polako se premješta prema unutrašnjosti i jugu zemlje. Na otocima sjevernog Jadrana ponegdje je palo preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Od jučer u 7 sati do danas u 7 sati na Silbi je palo 217,5 litara kiše po četvornome metru, a na Istu čak 294 litre, što je rekordna količina oborina u jednom danu za to područje u srpnju.

 
Zadarsko područje zahvatilo je jako grmljavinsko nevrijeme, pračeno jakom kišom i olujnim jugom.
 
“Nebo se jutros spojilo sa zemljom, prizor je koji je većinu jutra “vladao” nad Zadrom. Gradske ulice i trgovi u svega nekoliko minuta pretvorili su se u slapove i jezera.”, piše Antena Zadar.
 
Već su neke ceste na području grada Zadra poplavljene stoga se vozači upozoravaju na dodatni oprez i strpljenje. Vatrogasci imaju pune ruke posla u ispumpavanju poplavljenih prostorija, posebno na zadarskim otocima. Najgore je na otoku Viru. Jučer od 13 sati zadarski vatrogasci su intervenirali 30-tak puta, izvijestio je zapovjednik JVP Zadar Željko Šoša.
 
”Najteže je na Viru, Pagu, isto tako i na ostalim otocima, Silbi, Istu, Molatu, Dugom otoku. Uglavnom je to ispumpavanje podruma i niskih objekata. Ima i dosta srušenih stabala po cestama i dvorištima. Telefoni u Zadru ne prestaju zvoniti”, rekao je Šoša.
 
Jutros nešto prije 7 sati Jadrolinijin brod ”Prizna” u Pašmanskom kanalu spasio je brodicu pod slovenskom zastavom. Prizna je radi premještaja isplovila u Pašmanski kanal te je posada uočila kako brodica nekontrolirano pluta nošena olujnim vjetrom. Posada je uspjela prihvatiti slovensku brodicu u tegalj i odvesti je u luku Biograd. Ustanovljeno je kako na brodici nije bilo putnika.
 
Prognoza za danas
 
Uz kraća sunčana razdoblja, danas će na Jadranu biti kiše, pljuskova i grmljavine. Oborine su izglednije na sjevernom Jadranu u prvom dijelu dana, a u Dalmaciji u drugom. Lokalno će pasti preko 50 litara oborine po kvadratnom metru, a ne isključuje se mogućnost pojave tuče, na moru i pijavica. Navečer u većini predjela manje kiše i više suha vremena. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, za vrijeme nevremena može prolazno biti jak s olujnim udarima na moru. Drugdje umjereno do jako jugo koje će na moru imati vrlo jake do olujne udare. Poslijepodne u srednjoj Dalmaciji može biti jakih udara bure, navečer i u južnoj. Jutro toplije u odnosu na prethodne dane s minimalnim temperaturama većinom od 17°C u zaleđu Istre do 25°C ponegdje u Dalmaciji. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu od 22 do 26°C, u Dalmaciji i do 29°C u dolini Neretve, javlja Crometeo.
 
Tijekom srijede mogućnost za kišu ili pljuskove s grmljavinom bit će sve veća na kopnu pa ne treba baš očekivati previše sunca. Više suhog vremena prijepodne, a glavnina oborina stiže navečer i u noći na četvrtak. Oborine mjestimice mogu biti obilnije, a nije isključeno ni nevrijeme. Bit će ponovno svježije uz temperaturu zraka oko 25 Celzijevih stupnjeva, na istoku malo višu. No, za neki duži boravak ili radove na otvorenom ponesite kišobran ili zaštitu od kiše. Teško da će dan biti povoljan za vanjske poslove.
 
Crveni alarm za Rijeku i Dubrovnik
 
DHMZ je izdao visok stupanj upozorenja za cijelu zemlje, a za dio zemlje proglašen je crveni, najveći stupanj upozorenja na ekstremne vremenske prilike.
 
Crveni alarm proglašen je za područje Dubrovnika i Rijeke.
 
IZVOR: index.hr