Početna Nekategorizirano Uštede? – Već gotovo sve ide na plaće

Uštede? – Već gotovo sve ide na plaće

637
UDIO

Ne samo da nemaju gdje uštedjeti, što traži ministar Lalovac, nego u ovom trenu u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta imaju nepokrivenu rupu od 446 milijuna kuna.

 
To znači da bi do kraja godine u pitanje mogla doći i isplata plaća za prosvjetare u iznosu od mjesečnih 300 milijuna kuna. Zbog ovogodišnjeg proračunskog limita obrazovno ministarstvo nema pokriveno ni 90 milijuna kuna za prijevoz srednjoškolaca, a nedostaje im i oko šest milijuna za prijevoz socijalno ugroženih učitelja. 
 
Nužno krpanje
 
Na pitanje kako će pokriti budžetnu rupu, u Ministarstvu su Jutarnjem listu odgovorili da bi prepraspodjela stavki unutar njihova proračuna bila neproduktivna, jer bi u pitanje onda došle druga, podjednako im važena davanja. Očekuju stoga da će Vlada prilikom rebalansa naći sredstva potrebna za krpanje njihova proračuna. 
 
Dok pregovori o tomu traju, ministar Vedran Mornar koristi svaku priliku da bi upozorio na potrebu većeg izdvajanja za obrazovno-znanstveni sektor. Izjavio je, naime, kako bi od ministra Lalovca volio dobiti 10-ak milijuna kuna za reformu kurikuluma u 2015. godini. 
 
Gotovo sve ide za plaće
 
Osim što su mu financije ključni problem o kojemu ovisi reforma školstva, Mornar upozorava i na činjenicu da 90 posto njegova proračuna odlazi na plaće zaposlenih u sustavu. Njih, međutim, ne želi smanjivati. Za čitav sustav od 200 tisuća studenata i oko 500 tisuća učenika, te 90.000 zaposlenih Hrvatska izdvaja dvije milijarde kuna godišnje. Ministar tvrdi da za znanost u prosjeku izdvajamo manje i od okolnih zemalja.
 
IZVOR: Danas.hr/Jutarnji list