Početna Svijet Največa zavjera do sada, FBI zatajio dokaze

Največa zavjera do sada, FBI zatajio dokaze

908
UDIO

911

FBI je optužen za prikrivanje navodne veze Saudijske Arabije s događajima 11. rujna.
New York Post izvještava da je ova sigurnosna agencija istraživala tvrdnje da je istaknuta saudijska obitelj iznenada napustila SAD tjednima prije 11. rujna.

Detalji o istrazi držani su dalje od kongresnog odbora koji se raspitivao o napadima, navodi ovaj list.

Napuštena kuća pripadala je Esamu Ghazzawiju, savjetniku nećaka tadašnjeg saudijskog kralja Fahda.

U kuću su se uselili njegova kći i zet, ali su je napustili u kolovozu 2001. godine.

Očito nagli odlazak natrag u Saudijsku Arabiju – unatoč novim automobilima, luksuznom namještaju i hladnjacima punim hrane koji su ostavljeni bez nadzora – pobudio je sumnju kod susjeda te je pokrenuta istraga.

Agenti su navodno identificirali “osobe od interesa” u ovom slučaju.

FBI priznaje da je došlo do istrage, ali odbija dati rezultate istrage.

“FBI je rekao Komisiji da je komunikacija bila ‘loše napisana’ i u potpunosti neutemeljena”, navodi se na 128 stranica dugom izvješću Kongresa.

“Kada su ga kasnije drugi ispitali u FBI-u, specijalni agent koji je to napisao nije bio u mogućnosti pružiti bilo kakvu osnovu za sadržaj dokumenta ili objasniti zašto je to napisao.”

FBI je izjavio: “Ni u jednom trenutku FBI nije razvio dokaze koji povezuju članove saudijske obitelji s bilo kojim od otmičara 11. rujna… i nije pronađena nikakva veza sa zavjerom 11. rujna”.

Gazzawijev zet komentirao je izvješće o istrazi FBI-a, rekavši: “Nemam nikakve veze ili ikakav odnos s bilo kojim od tih loših ljudi/kriminalaca i strašnih zločina koje su počinili. 11. rujan je zločin protiv SAD-a i cijelog čovječanstva i ja sam jako tužan i potišten zbog tih lažnih optužbi.”

“Volim SAD. Moja djeca su tamo rođena, tamo sam išao na koledž i sveučilište i proveo sam tamo dobar dio svog života”.

On je također odbacio izvješća o tome kako je obitelj napustila kuću u žurbi rekavši da to “apsolutno nije istina”, te da je njegov odlazak u to vrijeme bio povezan s pokušajem osiguravanja svoje pozicije u saudijskoj državnoj naftnoj kompaniji Aramco. On je kazao kako su ga njegova supruga i djeca slijedili u Saudijsku Arabiju nekoliko tjedana kasnije.

Bivši demokratski senator Bob Graham, koji je predsjedao kongresnom istragom o 11. rujna, rekao je za New York Post da vjeruje da FBI prikriva veze Saudijaca s događajima 11. rujna.

Njegovo konačno 28 stranica dugo izvješće je klasificirano kao tajna, pa on želi da predsjednik SAD-a skine s njega oznaku tajnosti i učini ga dostupnim javnosti.

“Tih 28 stranica se prvenstveno odnose na one koji su financirali 11. rujan, a prstom snažno pokazuju na Saudijsku Arabiju kao glavnog financijera”, rekao je on.
Danas.hr