Početna Svijet Nema novca za sanaciju mostova u Americi

Nema novca za sanaciju mostova u Americi

AMERIČKE države i gradovi ovise o 3.7 bilijuna dolara vrijednom tržištu obveznica putem kojih financiraju ceste, željeznice i vodovod, no usprkos povijesno niskim kamatnim stopama lokalne vlasti pokazuju malo volje za nova zaduživanja zbog čega na obnovu čeka ukupno 61,064 dotrajali most, piše Bloomberg.

739
UDIO

most

AMERIČKE države i gradovi ovise o 3.7 bilijuna dolara vrijednom tržištu obveznica putem kojih financiraju ceste, željeznice i vodovod, no usprkos povijesno niskim kamatnim stopama lokalne vlasti pokazuju malo volje za nova zaduživanja zbog čega na obnovu čeka ukupno 61,064 dotrajali most, piše Bloomberg.

Mjesne i gradske vlasti su ove godine posudile 14.8 milijardi novca za izgradnju i održavanje autoputova, zračnih luka i druge projekte u javnom transportu, što je najskromnije zaduživanje od 2005. godine. Populacija je od tada narasla za 7.5 posto, zbog čega Američko društvo civilnih inženjera procjenjuje da u infrastrukturu treba uložiti više od 3 bilijuna dolara, dok podaci nadležne federalne administracije sugeriraju da je jedan od 10 mostova dotrajao ili nesiguran.

“To je prilično oslabljena kičma,” komentirao je Marc Lipschultz iz KKR & Co. za Bloobmerg. “Nema dovoljno kapitala u javnoj domeni”.