Početna Svijet Stiže novi veliki migrantski val iz Makedonije

Stiže novi veliki migrantski val iz Makedonije

790
UDIO

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u društvu Andrije Hebranga i Mate Granića, posjetila je jučer Bapsku, mjesto gdje najveći broj izbjeglica već danima ulazi u Hrvatsku, kao i prihvatni centar u Opatovcu, gdje je razgovarala i s ministrom Rankom Ostojićem.

Je li policija spremna?

Tijekom kratkoga razgovora s izbjeglicama, predsjednica se interesirala odakle dolaze i kamo planiraju dalje, kao i gdje su im ostali članovi obitelji. Razgovarala je i s volonterima na neslužbenom graničnom prijelazu, a posjet Bapskoj i Opatovcu iskoristila je i za razgovor s policajcima angažiranim na terenu, ispitujući kakvi su im uvjeti rada, je li im hladno te postoji li kakva suradnja s policijom iz Srbije. Interesirala ju je i dobna i spolna struktura izbjeglica te je li policija spremna ako dođe do vala izbjeglica u suprotnom smjeru.

– Bojim se situacije kada Njemačka i Austrija više ne budu primale ljude, kako ćemo tada reagirati. Ovo je pitanje koje treba riješiti na razini EU. Treba nam čvrsta kontrola grčko-turske granice i ulaganje u kampove u Turskoj – kazala je K. Grabar-Kitarović.

Od početka izbjegličke krize do jučer u devet sati u Hrvatsku je ušlo 155.726 izbjeglica, s tim što se zadnjih dana bilježi povećan priljev iz Srbije. Iz Makedonije su prije nekoliko dana javili kako u zadnje vrijeme bilježe rekordan priljev od oko 10.000 izbjeglica dnevno, što također ponavljaju i iz Srbije.

Transport u 79. vlaku

Svi oni ubrzo dolaze u Hrvatsku, odakle ih se transportira prema Mađarskoj. Jučer oko 16 sati iz Tovarnika je, izvijestili su iz HŽ-a, prema prijelazu kod Botova krenuo 79. izvanredni vlak.

Pretpostavlja se da su osnovni razlozi većeg priljeva strah od mogućeg zatvaranja izbjegličke rute između Turske i Grčke, kao i hladnije vrijeme i snijeg koji su pred nama. U zadnja dva dana na istoku Hrvatske pada obilna jesenska kiša, a i temperature su osjetno pale. Sve to pak ne zaustavlja brojne izbjeglice na njihovu putu prema zapadu Europe.

preuzeto sa vecernji.hr