Početna Split U Loru se iz Španjolske vratili brodovi HRM-a

U Loru se iz Španjolske vratili brodovi HRM-a

1010
UDIO

Dva desantna broda minopolagača Hrvatske ratne mornarive (HRM) „Cetina“ i „Krka“ (HRM), koji su bili potpora Hrvatskoj kopnenoj vojsci (HKoV) u prijevozu vojnika i opreme na vojnu vježbu „Trident Juncture 15“, vratila su se iz Španjolske nakon 32 dana u vojnu luku Loru.

Dva broda sa 69 članova posade i 14 pripadnika HKoV-a uplovila su uz sirenu dobrodošlice u matičnu luku Loru, u koju su se vratili nakon 2700 preplovljenih milja.

Ta dva broda HRM-a odvezla su i dovezla četiri borbena oklopna vozila “Patria”, dva kamiona, jedno terensko vozilo i opremu za potrebe 49 pripadnika HKoV-a koji su sudjelovali u vojnoj vježbi NATO-saveza „Trident Juncture 15“. U toj je vježbi sudjelovalo više od 30.000 vojnika, više od 140 zrakoplova i 60 brodova te sedam podmornica. To je najveća vježba NATO-saveza u posljednjih 15 godina na kojoj je provjeravana spremnost snaga brzog odgovora, izvijestio je HRM.

Mehanizirani vod Oružanih snaga RH provodio je aktivnosti tijekom vježbe na vojnom poligonu San Gregoriju u blizini Zaragoze.

Zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović izjavio je kako je ponosan i zadovoljan uspješno obavljenom zadaćom pripadnika HRM-a i Hrvatske kopnene vojske u toj vojnoj vježbi.
Komodor Stipanović rekao je da su pripadnici HRM-a pokazali znanje, vještine i sposobnosti, koje će i dalje razvijati kako bi uspješno odgovorili na zadaće i izazove koji se pred njih postavljaju.
“Čestitam i pripadnicima HKoV-a na svemu sve što su napavili tijekom te vojne vježbe. Svi zajedno ste pokazali kako nema te zadaće koju hrvatski vojnik ne može izvršiti“, poručio je Stipanović.

Podsjetivši kako se prošlog tjedna iz misije na Sredozemnome moru vratio brod „Andrija Mohorovičić“, rekao je da su u Sredozemnome moru istodobno boravila tri Hrvatska ratna broda, što se nikada prije nije dogodilo. Posebice je istaknuo kako su desantni brodovi „Cetina“ i „Krka“ preplovili grinički meridijan te da im na tome zavidi.

Zapovjednik naših vojnih brodova, kapetan korvete Ivica Pavić također je istaknuo Greenwich i to što su naši brodovi bili na Zapadnoj polutki.

Desantni brodovi “Cetina” i “Krka” zadaću su obavili iznimno uspješno, rekao je i posebice zahvalio onima koji su posadama osiguravali meteorološke podatke. Rekao je kako je more bilo nemirno, osobito pri izlasku iz hrvatskih teritorijalnih voda, u blizini Lastova, te tijekom plovidbe između Sicilije i Sardinije.

Zapovjednik flotile HRM-a, kapetan bojnog broda Damir Dojčić zahvalio je zapovjedniku skupine brodova Ivici Paviću jer je, kako je rekao, u teškim vremenskim uvjetima izabrao rutu koja je jamčila najsigurniju plovidbu.

Po njegovim riječima, pripreme za tu plovidbu trajale su tri mjeseca. “Svakodnevno smo za vrijeme priprema pratili prognoze, analizirali meteorološke modele i donosili procjene potrebne za plovidbu koja nas je čekala”, istaknuo je Dojčić.

preuzeto sa vecernji.hr