Početna Svijet Analitičari – barel nafte ide ka cijeni od 20$

Analitičari – barel nafte ide ka cijeni od 20$

Cijene nafte su čak 50 posto niže u odnosu na isto razdoblje lani, a u idućoj bi se godini mogle spustiti na svega 20 dolara za barel.

856
UDIO

Oil worker

Prezasićenost tržišta nafte ruši cijene tog energenta, a situacija će iduće godine biti još gora, procjenjuje američka investicijska banka Goldman Sachs. Cijene nafte su čak 50 posto niže u odnosu na isto razdoblje lani, a u idućoj bi se godini mogle spustiti na svega 20 dolara za barel.
Tvrde to ne samo iz Goldman Sachsa nego i iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), a njihove tvrdnje prenosi Business Insider.

Venecuelanski ministar za naftu Eulohio del Pino izjavio je da OPEC ne može dozvoliti rat oko cijene nafte te da će morati uskoro poduzeti akcije koje bi stabilizirale naftno tržište. Također je kazao da će cijene pasti na 25 dolara po barelu ako OPEC ne promijeni svoju politiku.

Ogrome zalihe tope cijenu barela
Michele Della Vigna iz Goldman Sachsa smatra da bi cijene mogle pasti i do 20 dolara za barel. “Ukoliko se cijene spuste na tu razinu, bit će to privremeni šok za sustav prije no što se opet stabilizira”, prokomentirao je Della Vigna.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku cijenom je pala na 41,06 dolara za barel, dok je sirova nafta tipa “brent” pala na 44,15 dolara. Na pad cijena utjecalo je i priopćenje Međunarodne agencije za energetiku prema kojem su globalne komercijalne zalihe dostigle razinu od čak tri milijuna barela. Nakon te objave cijene su pale na dvomjesečni minimum.