Početna Split Ultra će i sljedeće godine ostati u Splitu!

Ultra će i sljedeće godine ostati u Splitu!

952
UDIO

Sastanak svih gradskih tvrtki i nadležnih institucija koje su se na terenu brinule da nedavno završeni “Ultra Europe Festival 2016.” u operativnom i sigurnosnom smislu protekne u najboljem mogućem redu. Sastanak je održan u prostorima Gradske uprave Grada Splita.

U ime Grada Splita koordinacijskim timom rukovodio je zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević.

Dogradonačelnik je uvodno konstatirao visoku razinu organiziranosti i tehničku opremljenost svih gradskih službi koje su dale golem obol u besprijekornom odvijanju „Ultra Festivala“, te je pri tome istaknuo uvjerenje da će najbolji svjetski festival elektronske glazbe još dugo ostati u Split.

– Ne možemo se s drugim europskim gradovima natjecati u iznosima gradskih proračuna, ali definitivno možemo u logističkoj podršci koje naše gradske službe pružaju “Ultri”.

Upravo je to ključan razlog zbog kojeg će festival i slijedeće godine biti u Splitu.

Te činjenice su svjesni i organizatori “Ultre” pa se s opravdanim razlogom nadam da će “Ultra“ još dugo ostati u Splitu” -istaknuo je dogradonačelnik Kovačević, te nastavio:

– Što se tiče posjetitelja festivala, pokazalo se da su to mahom fini i pristojni mladi ljudi koji žele upoznati Split, posebno njegovu povijest i kulturu. S druge strane, Splićani su prigrlili “Ultru”, te joj se raduju svake godine.

Treba istaknuti i financijske benefite koje gradski turizam i sam gradski proračun ostvaruju od “Ultre”. Primjerice, samo od uplate poreza na potrošnju u gradski se proračun u tri festivalska dana slilo preko pola milijuna kuna – kazao je dogradonačelnik.

Na sastanku je nazočila i predsjednica Turističke zajednice Grada Splita Alijana Vukšić koja je iznijela i neke zanimljive brojke.
– Što se tiče TZ Grada Splita raspolažemo s brojkom od 75 tisuća ostvarenih noćenja u gradu za vrijeme trajanja “Ultre”. Prema podacima organizatora festivala, u tri dana odvijanja festivala bilo je 150 tisuća posjetitelja.

Također, prosječna dužina boravka posjetitelja “Ultre” u Splitu se produžila na 5 i pol dana, te, prema podacima organizatora, isti prosječno potroši 124 eura dnevno.
Tu su i golemi marketinški efekti za grad Split i njegov turizam kroz sliku “Ultre” koji su u svijet poslale brojne strane televizijske ekipe, novinari, kao i svjetski blogeri kroz svoje vrlo pozitivne recenzije – istaknula je Vukšić.
Dodajmo kako je po završetku “Ultra Festivala” na samom stadionu Poljud i prostoru oko njega splitska “Čistoća” prikupila 70 tona otpada, što je 15 tona više nego prošle godine. KBC Split je imao 364 intervencije, uz dodatno angažiranih 68 liječnika, te 42 medicinske sestre.

Uz pasivne i aktivne metode nadzora i sigurnosti splitska je policija, uz postaju u zračnoj luci na Resniku, uspješno odradila svoj dio posla. Kolike su bile mjere sigurnosti najbolje ilustrira podatak da je čak 40 dana prije održavanja “Ultra Festivala” stadion na Poljudu bio pod mjerama nadzora i pregleda.
Za kraj dodajmo kako je na sastanku u Banovini predstavnik organizatora “Ultre”, Marin Grubišić, poručio kako ovog trenutka ne može odgovoriti na pitanje hoće li festival ostati u Splitu nakon 2017. godine. No istaknuo je kako je vrhunska logistička podrška koju Grad Split pruža “nešto što drugi gradovi teško mogu pružiti”.

preuzeto sa dalmacijanews.hr