Početna Kolumna Kad se prepoznaš u onoj staroj izreci -”Pošten *eben”

Kad se prepoznaš u onoj staroj izreci -”Pošten *eben”

4504
UDIO

Je li vam se ikad desilo da ste doživjeli onu staru narodnu izreku ”Pošten jeben”. Ja sam se u tu izreku uvjerila bezbroj puta u svom životu, ali sve nekako idem protiv vjetrenjača i vjerujem u život i pravdu.Ali izgleda ništa od toga.Izgleda da danas trebaš varati , glumiti , lagati i onda će ti život tek biti u redu .Ovako si uvijek jebena stranka.
Što me zaista ljuti i u čemu je konkretni problem.Konkretni problem današnjice je školstvo kao takvo.Prosvjeta se izvlači na pomanjkanje ovlasti i na razmaženu djecu iza koje stoje roditelji koji ih sputavaju u njihovom poslu.Mišljenja sam da je veliki problem u profesorima.Naravno, i na jednoj i na drugoj strani ima kukolja.Svatko od  nas ima putera na glavi.Ja sam od onih roditelja koji će bezuvjetno stati iza svoje djece ali će isto istaknuti da su ta djeca za nešto i kriva.
Scena sljedeća.Ispravak testa iz matematike na koji su moja djeca zaspala.Ne što su zaspale one nego sam po belaju zaspala i ja. Kao da me sam đavo drogirao.I sjednem u auto i odvezem djecu na drugi sat te pričekam informacije koje su nekoliko sati iza.Provedem dan cunjajući po gradu i ispijajući ni sama ne znam koju kavu samo da ubijem dosadu.Dođem na informacije i fino , kulturno i pošteno kažem :”Prespali smo ”.Na što će ti meni razrednica.”Taj sat će svakako biti neopravdan , jer prespati nije opravdanje”.Ostadoh otvorenih usta.Sad ja nju pitam.Znači , mojoj djeci će biti sat neopravdan zato što sam ja pošteno došla i rekla zbog čega se to desilo a mogla sam djecu ostaviti kući , šetati se po rivi ,otići u doktora, glumiti da mi djeca imaju proljev i dobiti ispričnicu. Sat ne mogu opravdati a mogu dijete izvaditi na dan iz škole i reći da idem na put jer se to opravdava.Pa gdje je tu pravda ?Ako roditelj može opravdati izostanak tri dana u školskoj godini u čemu je onda problem.Ma realno nije bit u jednom satu.Bit je u poštenju i normalnom zdravom razgovoru na relaciji profesor –roditelj. Kako stvoriti neko normalno ozračje  kad takva sitnica pravi problem i frustracije.
Drugi problem, korištenje mobitela za vrijeme nastave.Mobitel je zabranjen djeci što ja podržavam. Ali onda bi isti trebao biti zabranjen i profesorima.Prvo što naprave kad uđu na sat je otvaranje mobitela ili punjenje istog.Pa o čemu pričamo onda.Kako možeš slati djecu pedagogu što su punila mobitel na satu ako ti kao ”službena” osoba to isto radiš.Komu ćemo poslati profesora koji igra igrice na satu?
Za šta god se poželiš u školi imaju odgovor, znate ne možete sve vjerovati ni djeci.Naravno.Kao roditelji trebamo biti i jako dobri psiholozi i poznavati svoju djecu.Nisam za reagiranje na svaku sitnicu jer se trebaju naučiti boriti i sami ali ako kao roditelj dođem urgirati za nešto voljela bih da me se sasluša te pokuša popraviti nešto a ne me ”otpraviti ”s rečenicom:”Znate to je jako dobar profesor”.Kosa mi se na glavi više diže od dobrih profesora.
I sad poanta svega je kad vam djeca zaspu spavajte i vi tko ga šiša ionako nam puno toga što smo naučili u školi nikad nije ni trebalo u životu.A najvažnije od svega je što nas uvijek uče, čak i na vjeronauku da ne lažemo.Ma lažite ljudi barem nećete imati neopravdani sat.