Početna Hrvatska Roditelji pozor – opasna igrica stigla u Hrvatsku

Roditelji pozor – opasna igrica stigla u Hrvatsku

Na kraju dodajmo kako je najvažnije od svega da roditelji imaju uvid u to što im djeca rade na internetu, te da s njima nastoje imati što otvoreniji i bolji odnos kako bi im se djeca mogla povjeriti. To je najbolji način na koji roditelji mogu zaštititi svoju djecu.

1940
UDIO

OPASNA igra koja potiče djecu na samoubojstvo, a o kojoj se piše već mjesecima po stranim medijima, sad je stigla i u Hrvatsku. Bolesna igra naziva se Plavi kit i porijeklom je iz Rusije, a Indexu su se javili zabrinuti roditelji zagrebačkih osnovnoškolaca čija su djeca putem WhatsAppa primila uznemirujuće poruke koje govore o spomenutoj igri.

Sedmogodišnja djevojčica iz jedne zagrebačke osnovne škole preplašila se kad su joj je na mobitel počele stizati poruke u kojima, između ostalog, stoje i upozorenja da se zbog navedene igre ubilo 130 djece u Rusiji. Iako nigdje nije službeno dokazano da se toliko djece ubilo upravo radi navedene igre, to je podatak kojim se djeca nastoje uplašiti.

U poruci koju su dobila djeca iz jedne zagrebačke osnovne škole, između ostalog, stoji: “Ne daj bože da ti se instalira jer onda si gotov/a. Znači ako uđeš u neku sliku plavog kita ili hashtag plavi kit ili tako nešto onda ti dođu pitanja kao osjećate li se loše? Želite li se ubiti i onda vam se automatski skine ta igra, a kad vam se skine, ne možeš je deinstalirati. Ako kažeš da ne želiš igrati i pokušaš je deinstalirati, ona će hakirati tvoje osobne stvari i sve će saznati o tebi. Kako ti se zovu roditelji itd. Prijetit će ti da će ti ubiti roditelje (što stvarno i hoće) i onda je jedan od izazova igrice da se probudite u 4.20, drugi je da gledate horore cijeli dan. I tako ide sve prema gorem”.

Zadnji izazov – samoubojstvo

Dalje se navodi kako djeca koja igraju tu opasnu i bolesnu “igru” kao jedan od izazova dobivaju da si moraju izrezati na rukama oblik kita, a posljednji je izazov da se ubiju.

Kontaktirali smo policiju iz koje su nam potvrdili da raspolažu saznanjima o međunarodnom fenomenu širenja opasne online igre koja se koristi i pod nazivom Plavi kit (Blue Whale).

Pozvali su sve koji imaju konkretno saznanje o sudionicima ove i sličnih igara, da se odmah jave policiji.

Od svih koji su se uključili u igru i dobili uznemirujuće poruke da se povrijede ili su pak primili prijetnje da će im netko ubiti roditelje, traže da snime zaslon mobitela i to odmah dostave policiji kako bi dalje mogli ući u trag onima koji te naredbe izdaju.

U policiji još navode kako je važno da mladi znaju da se s povjerenjem za zaštitu mogu obratiti policijskim službenicima za mladež, koji rade u svakoj policijskoj postaji i koji su posebno obučeni za obavljanje razgovora s djecom i mladima.

Upozorenje MUP-a

“Koristimo priliku da skrenemo pozornost na potrebu posebne taktičnosti u medijskom izvješćivanju o novom pojavnom obliku ugrožavanja dobrobiti djece sudjelovanjem u ovakvim igrama.

Kod izloženosti informacijama o različitim novim trendovima o kojima doznaju iz medija i okruženja socijalnih mreža, djeca i mladi su posebno ranjivi zbog izostanka životnog iskustva, svoje radoznalosti i povodljivosti i kao takva mogu se nekritički dovesti u rizične situacije, o čemu je potrebno voditi računa kod medijskog izvještavanja javnosti”, upozoravaju u policiji.

A da se odmah po primitku bilo kakvih poruka i navođenja na opasne radnje mladi trebaju javiti policiji, rekla nam je i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Istaknula je kako su oni upoznati s ovom igrom, zasad samo putem medija, te da se još nisu susreli s konkretnim prijavama s našega područja.

“S obzirom na uznemirujući sadržaj navedene “igre” i opasnosti koje se, prema medijskim napisima, s time povezuju, preporučujemo svima koji se susretnu s uznemirujućim porukama ili prijetnjama na internetu da o tome svakako obavijeste policiju”, rekla je za Index Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu.

Psihologinja apelira na roditelje

Razgovarali smo i sa psihologinjom Teom Brezinšćak iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, koja je istaknula da internet otvara vrata za susret s različitim sadržajima i osobama, koji može biti rizičan. Pri tome su, napominje, djeca posebno ranjiva jer tek uče kako raspoznati točne sadržaje od netočnih, kako prepoznati potencijalno opasne sadržaje i kontakte te usvajaju znanja o tome kako se od njih zaštititi.

Naglasila je kako im je u tome nezaobilazna podrška roditelja, nastavnika i drugih njima važnih odraslih osoba.

“Navodna pojava rizičnih online sadržaja u posljednje vrijeme podsjeća nas na ono što je u današnje vrijeme zapravo uvijek važno imati na umu, a to je važnost razvijanja kritičnosti djece spram online sadržaja i kontakta s osobama s kojima se susreću na Internetu te podučavanja vještinama njegovog sigurnog korištenja.

Ne možemo u potpunosti spriječiti da se naše dijete susretne s problematičnim online sadržajima, no možemo ga osnažiti kako bi se znalo s njima suočiti te ga potaknuti da nam se obrati u slučaju da se s njima susretne.

Roditelji najčešće najveću pažnju pridaju agresivnim i razvojno neprimjerenim sadržajima, no ne treba zanemariti i sadržaje koji mogu dovesti do uznemirenosti i zastrašenosti djeteta te one koji zagovaraju nepoželjne, a ponekad i štetne oblike ponašanja te stavove”, rekla nam je Tea Brezinšćak.

Obavezno nadzirati djecu na internetu

Uz razvijanje kritičnosti spram online sadržaja, važno je, kako tvrdi, podučiti djecu da nikada ne možemo biti potpuno sigurni tko se nalazi s druge strane ekrana i koje su njegove stvarne namjere.

U usmjeravanju prema sigurnom korištenju interneta važno je, naglasila je, od prvih dana postaviti jasna pravila kojima djecu štitimo od nepoželjnih sadržaja i kontakta s nepoznatim osobama, podučavati djecu vještinama sigurnog korištenja interneta te njegovati topao i blizak odnos u kojem se djeca osjećaju spremnima obratiti nam se kada im je potrebna podrška.

Istaknula je kako bi roditelji, prvenstveno kod manje djece, trebali obavezno pratiti sve njihove aktivnosti na internetu.

S druge strane, kod nešto starije djece, dodala je, posebno do izražaja dolazi važnost izgrađenosti otvorenog, bliskog odnosa u kojem roditelji vodstvo pružaju kroz razgovor i podršku.

Upute roditeljima

I Centar za sigurni internet objavio je priopćenje vezano za navedenu igru te poručio roditeljima što mogu napraviti kako kako bi spriječili uključivanje djeteta u ovu i/ili slične igre na društvenim mrežama:

  • razgovarajte sa svojim djetetom o problemima u školi, s prijateljima, dečkom ili curom te o njima bitnim temama
  • slušajte ih bez osuđivanja
  • kada god možete, pohvalite vaše dijete i dajte mu do znanja da vidite njihove vrline i sve pozitivne osobine koje imaju
  • pokažite interes i pitajte dijete da vas uvede u svijet mladih online
  •  potražite putem Google tražilice dostupne informacije o sadržajima i igri koju dijete igra na internetu te provjerite je li igra primjerena s obzirom na dob djeteta
  • naučite djecu kako da sigurno koriste moderne tehnologije te kome da se obrate u slučaju nejasnoća ili problema
  • u slučaju da primijetite da je dijete upoznato ili se uključilo u neke opasne izazove na društvenim mrežama poput ‘Plavog kita’  porazgovarajte s njime o tom fenomenu, objasnite što je to i ukažite na manipulativnu prirodu igre
  • potražite savjete od stručnjaka ako imate nejasnoća ili problema

“U slučaju da primijetite da se vaše dijete, poznanici ili prijatelji uključuju u ovakav tip izazova i/ili imate dodatnih pitanja, kontaktirajte besplatnu telefonsku savjetodavnu liniju 0800 606 606 Centra za sigurniji Internet.”, poručuju iz Centra za sigurniji internet.

Ministarstvo obrazovanja ignorira upit

Poslali smo upit i Ministarstvu obrazovanja, tražeći od njih da nam odgovore jesu li uputili ikakve smjernice školama vezane uz ovu igru, odnosno jesu li išta poduzeli kako bi stali u zaštitu djece i upozorili ih na opasnosti ove i sličnih igara. Međutim, do objave ovoga teksta nisu nam odgovorili na upit.

Za kraj dodajmo kako se ova igra nakon Rusije počela širiti i ostatkom svijeta, poput Ukrajine, Bjelorusije i Azerbejdžana, Brazila, Engleske i Španjolske. Iako, kako smo već naveli na početku teksta nigdje nije službeno povezano da se radi ove igre ubilo 130 mladih u Rusiji, ruske su vlasti krajem prošle godine uhitile 21-godišnjeg Filipa Budeikina. Njega smatraju tvorcem ove igre te ga smatraju odgovornim radi samoubojstva 17 mladih u Rusiji.

Unatoč svim upozorenjima i pisanju medija koji upozoravaju na opasnost ove igre, nju i dalje igra velik broj mladih kako u Rusiji tako i u Argentini i Španjolskoj, što se vidi putem raznih društvenih mreža od Facebooka i Twittera.

Na kraju dodajmo kako je najvažnije od svega da roditelji imaju uvid u to što im djeca rade na internetu, te da s njima nastoje imati što otvoreniji i bolji odnos kako bi im se djeca mogla povjeriti. To je najbolji način na koji roditelji mogu zaštititi svoju djecu.

 

IZVOR: index.hr