Početna Kolumna Advent u Zagrebu na moj način

Advent u Zagrebu na moj način

2375
UDIO

Kako je prosinac mjesec veselja , darivanja, snijega , putovanja, tako je i mene put ovih dana odveo u Zagreb. Na najljepši advent u Europi po treći put. Ja obožavam Zagreb bio advent ili ne. Meni je to jednostavno grad koji nudi mnogo mogućnosti i s kojim klikneš na prvu ili ne klikneš.

U to subotnje jutro uputili smo se s jednom turističkom agencijom .Autobus prepun žena, djece željne snježnih radosti. Doduše , zalutao je tu i poneki zaljubljeni par. Na Maslenici nas je dočekala orkanska bura a u Lici prekrasan snijeg na oduševljenje svih nas. U Zagrebu na žalost nije bilo snijega što je nedostajalo da božićni ugođaj bude potpun .Po dolasku u Zagreb krenuli smo u razgledavanje grada tj .lokacija na kojima se odvija najbolji advent u Europi.

Treću godinu za redom Zagreb je osvojio  titulu najboljeg  a iza sebe je ostavio francuski Colmar s malo više od 24 tisuća glasova, austrijski Beč sa 16.300, mađarsku Budimpeštu sa 16.100, Strasbourg s 12 tisuća glasova. Glasovi su stigli iz 131 zemlje, a 72 posto došlo je iz Europe, dok ostalo došlo iz ostatka  svijeta. Zagreb je imao 38.830 glasova od ukupno njih 200.516 .

Prva destinacija našeg razgledavanja je Advent na Stross -u (Gornji grad).Mene je taj dio totalno oduševio. Doduše, i inače volim taj dio grada a sad u božićnom ruhu je jednostavno bajkovit. Advent na Strossu  poput maloga grada ima sve što je potrebno za sklad duše i tijela. Prekrasno uređen tako da imaš osjećaj da si zalutala u neko drugo vrijeme. Pregršt antikviteta, lampica , ukrasa. Jednom riječi predivno. U tom najromantičnijem dijelu grada posjetitelji mogu uživati u gastronomskoj ponudi , nastupima DJ-a, likovnim radionicama za djecu tijekom vikenda. Moram reći da me taj dio totalno oduševio i da sam se vratila i na kraju dana želeći prošetati još jednom kroz tu divotu.

Advent na Zrinjevcu je prekrasno uređen. Tisuće i tisuće bijelih  žaruljica  koje stvaraju jednu bajku. Mene Zrinjevac asocira na djetinjstvo kad smo se svi na Badnjak okupljali kod bake , kitili jelku i pjevali božićne napjeve. E, to vam je Zrinjevac .Prekrasno uređen park sa centralnim paviljonom u kojem se pjevaju božićni klasici. Ali zbog prevelike gužve možda to sve želiš samo proći i dovoljno ne uživaš. Sa svake strane Zrinjevca su postavljene kućice u kojima trgovci prodaju suvenire. Svašta se tu može naći, od ukrasa za bor , slika , nakita.

Dalje dolazimo do zagrebačkog  Strossmayerovog trga, koji je smješten između Zrinjevca i Tomislavca. Dio zagrebačkog adventa koji se zove Fuliranje. Već šestu godinu za redom fuliranje oduševljava svojom gastronomskom ponudom te originalnim i kreativnim događanjima. Tu su smješteni vrsni restorani i barovi , koji nude streat food varijacije svojih restoranskih jela. Kao što su  gulaši , istarske supe, brudeti, maneštre, street sarmica, burgeri, te mnoštvo kobasica. Najveće otkriće Fuliranja su streat sarmice. Nešto manje od klasičnih, po veličini sličnije harambašićima, sarmice dolaze u bijelom  ili crnom pecivu kako bi se nesmetano moglo uživati u tom specijalitetu domaće kuhinje s čašom u ruci . Poželite li sarmu ponijeti kući, u kućici će vam je zapakirati kao sarmu to go. Još nešto što mi je zapelo za oko na Fuliranju je  pasja pekarna, koja je za sve psiće koje posjete Fuliranje   pripremila blagdanske slastice, ogrlice i kaputiće, a uskoro  na Fuliranju otvaraju i pseći restoran. Cool , zar ne ?

Tomislavac je kao i godina do sada rezerviran za klizalište koje je u skoro svako doba dana puno. I sa Tomislavovim trgom završimo taj jedan začarani krug zagrebačkog adventa. Šetnjom smo se uputili prema Cvjetnom trgu kojem ne treba advent da bi bio prekrasan. Svi kafići su puni , osjeća se pravi blagdanski ugođaj. Tu se održava Božićni sajam jedno je od najstarijih događanja u sklopu Adventa u Zagrebu i svakako jedan od njegovih najpoznatijih simbola .U  Bogovićevoj, Gajevoj, Petrićevoj i Varšavskoj te na Trgu Republike Hrvatske. Cijeli je taj prostor u božićno vrijeme iznimno živ, a posebno se ističe i bogatom prigodnom rasvjetom  te gastronomskom ponudom. Tu sam  probala i germknedle koje nisam jela od djetinjstva. Doduše , prije polaska dala sam si domaći rad .Googlala sam gdje su ove godine najbolje germknedle. U toj kućici u kojoj sam proguglala i koja je dobila najveću ocjenu malo je reći da je bio kilometarski red. Pošto je već bilo kasno a ja sam stvarno htjela probati tu slasticu iz djetinjstva kupila sam ju u drugoj kućici. Amelie nudi sasvim dobru germknedlu koju kako kažu rade sami. Premda bi po mom ukusu trebala biti malo bolja i malo veća za cijenui od 25 kuna.Za one koji ne znaju što su germknedle objasnit ću. Dizano tijesto koje se kuha na pari, punjeno pekmezom od šljiva koji mora biti kiselkast. Knedla se poslužuje topla i prelije se umakom od vanilije a po vrhu pospe makom i šećerom. Moja nije bila topla što me razočaralo al’ me minula želja i natjeralo me da istu pokušam napraviti kad se vratim kući.

Rezime Adventa u Zagrebu je posjetiti obavezno. Karte sa turističkim agencijama nisu uopće skupe a savršeno ćete se provesti .I što je najvažnije steći nezaboravne uspomene. Ako se odlučite posjetiti Advent u Zagrebu uživajte u okusima i mirisima. Prepustite se čarima glavnog grada i uživajte jer jednostavno u ovo doba godine je prekrasan i s razlogom je odnio titulu najboljeg adventa u Europi.

P.S.U sljedećoj kolumni donosim moj osvrt na Advent u Splitu.

 

FOTO:Đ.H.Č.