Početna Hrvatska Cijene skaču: Cigarete 40 kn, a boca Pelinkovca čak 120 kuna!

Cijene skaču: Cigarete 40 kn, a boca Pelinkovca čak 120 kuna!

Ministar zdravstva poskupljuje alkohol i duhan za 50 posto. U Hrvatskoj puši svaki četvrti građanin, a svaki odrasli Hrvat godišnje popije 12,8 litara žestokog pića

2707
UDIO

Kutija cigareta barem 40 kuna, litra Pelinkovca barem 120 kuna. Takve cijene uskoro očekujte jer cigarete i alkohol u Hrvatskoj poskupljuju. Iako se ministar financija tome dosad protivio, čini se da se s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem uspio dogovoriti jer novi Zakon o zdravstvenom osiguranju predviđa poskupljenje od 50 posto, donosi vijesti.rtl.hr

Cigarete u Europskoj Uniji jeftinije od nas plaćaju samo Bugari, ali alkohol je, po podacima Eurostata u Hrvatskoj već sad skuplji nego u Francuskoj i Njemačkoj.

Hrvati puše i piju iznad europskog prosjeka, a kraće žive. Da bi duže živjeli nešto se mora promijeniti. Da se pita ministra zdravstva Milana Kujundžića kutija cigareta bi koštala 57 kuna, a boca viskija 270. Ministar financija Zdravko Marić rekao je ne može, pa su se našli na pola puta. Alkohol i cigarete neće poskupjeti 100 nego 50 posto.

Hrvat godišnje popije 12.8 litara žestokog pića

Vijest je to koja se tiče velikog broja ljudi u Hrvatskoj. Naime, puši svaki četvrti građanin, a po konzumaciji alkohola smo u vrhu Europe. Odrasli Hrvat godišnje popije 12,8 litara žestokog pića. Da se poskupljenje od 50 posto planira novim Zakonom o zdravstvenom osiguranju potvrdili su članovi radne skupine. A to bi u proračun trebalo donijeti 2 milijarde kuna. 

– Ako te novce dobijemo, onda ćemo i ubuduće poslovati bez deficita, jer mi nemamo pravo zaduživati djecu i ostavljati hrvatsko zdravstvo u dugovima pod jedan, a drugo, sačuvati visoku kvalitetu, a to znači izdvajati i za skupu opremu i za skupe lijekove – kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić 6. listopada 2018. godine.

Najskuplje cigarete u Europi su u Irskoj gdje za kutiju treba izdvojiti 90 kuna. Bugari puše za najmanje novca – 21 i pol kunu. S poskupljenjem od 50 posto Hrvati će izdvajati 40,5 kuna za kutiju. Irci uz skupe cigarete za bocu viskija moraju izdvojiti 262 i pol kune. Hrvati sad viski piju za gotovo dvostruko manje novca od Iraca, ali za više od Bugara.

Izvor:24sata.hr