Početna Svijet Novi način liječenja: Znanstvenici na tragu otkrića koje bi bilo pravi spas...

Novi način liječenja: Znanstvenici na tragu otkrića koje bi bilo pravi spas za dijabetičare

386
UDIO

Dijabetes je jedna od najčešćih kroničnih bolesti, a dijabetičari, iako mogu živjeti normalnim životom, moraju doživotno uzimati terapiju, tablete ili moraju provoditi strogu dijetu, ili pak moraju svakodnevno dobivati injekcije inzulina, ovisno o tipu šećerne bolesti.

Dakako, takav način života uz stalnu terapiju i povećan oprez nije nimalo lak. Ipak, čini se kako su znanstvenici na tragu otkrića koje bi osobama oboljelim od dijabetesa koje uzimaju injekcije inzulina znatno olakšalo život – inzulinske tablete.

Dijabetes je danas sedmi po redu uzrok smrti na svijetu, a u posljednjih četrdesetak godina taj se broj učetverostručio. Naime, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u 2014. godini broj oboljelih od dijabetesa porastao je sa 108 milijuna na 422 milijuna, što je značajan skok. U 2019. godini oko milijun i pol smrti izravno je bilo povezano s dijabetesom, a u 2012. oko 2,2 milijuna smrti bilo je povezano s povećanom razinom šećera u krvi. Također, između 2000. i 2016. godine jasno je vidljivo povećanje postotka preuranjene smrtnosti zbog dijabetesa, i to za pet posto.

 

Rezultati istraživanja

Do dijabetesa dolazi kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin. U slučaju djelomične proizvodnje proizvedena količina inzulina nije dovoljna organizmu pa niti stanice ne dobivaju dovoljno hrane u obliku glukoze. Kod šećerne bolesti tipa 1 gušterača potpuno prestaje proizvoditi inzulin, dok kod šećerne bolesti tipa 2 proizvedena količina inzulina nije dovoljna tijelu. Dakle, u oba slučaja tijelu nedostaje inzulina, pa zbog toga ne može apsorbirati šećer u krvotok, a to može rezultirati i smrću.

Prijeko potrebna inzulinska terapija osigurala je život mnogim osobama koje boluju od dijabetesa. Prema jednom istraživanju objavljenom u znanstvenome časopisu Diabetic Medicine, od ukupnog broja oboljelih od dijabetesa, samo 30 posto oboljelih uzima inzulin, dok ostali osjećaju strah od injekcije pa inicijalno odlažu terapiju koja im može spasiti život. Štoviše, oni koji odluče uzimati inzulin, nerijetko odgađaju uzimanje terapije do razdoblja od dvije godine i više.

Znanstvenici Trabolsi Research Group sa Sveučilišta New York Abu Dhabi razvili su revolucionarnu tehnologiju koja bi mogla znatno poboljšati život dijabetičara, a radi se o uzimanju inzulina oralnim putem, što bi moglo zamijeniti svakodnevne injekcije, a time i nuspojave koje injekcije nekad izazivaju, prenijeli su The Academic Times i EurekAlert!.

O istraživanju na čelu sa znanstvenicom Farah Benyettou sa Sveučilišta New York Abu Dhabi (NYUAD) i s voditeljem studija za kemiju, Alijem Trabolsijem, prošlog su mjeseca objavljeni rezultati njihovog istraživačkog tima u članku »In Vivo oral insulin delivery via covalent organic frameworks« u znanstvenome časopisu »Chemical Science«.

Jednostavnija terapija

– Zamislite da možete uzimati inzulin u obliku tablete, umjesto da ga morate nekoliko puta na dan ubrizgavati injekcijom, rekla je Farah Benyettou, objasnivši kako je revolucionarnost njihovog otkrića u rezistentnosti inzulina s nanočesticama na želučanu kiselinu, no i na svaku promjenu količine šećera.
Prema riječima drugog istraživača, izvanrednog profesora kemije prof. dr. sc. Alija Trabolsija sa Sveučilišta New York Abu Dhabi, njihova je tableta za oralnu primjenu učinkovita, sigurna i jednostavnija za pacijente od dosadašnje terapije.

Njihov bi »oralni inzulin« izbrisao i stigmu stvorenu oko inzulinskih injekcija. Kako dalje kaže, istraživanja za inzulin koji bi se primjenjivao oralnim putem postoje, a rezultati nekih od tih istraživanja koja su došla do kliničke faze ispitivanja su i odobrena, no učinkovite inzulinske tablete još uvijek nema na tržištu. Kao problem Trabolsi ističe način širenja inzulina u organizmu, odnosno način njegovog ulaska u krv u kojem sam sistem isporuke mora štititi inzulin, no i dozvoljavati njegovo širenje kad je potrebno, izjavio je za The Academic Times.

Istraživački tim Sveučilišta New York Abu Dhabi (NYUAD) koristio je pripremljene slojeve nanolistova s inzulinskim punjenjem između slojeva, čime su razvili gastrorezistentne nanočestice organskog okvira povezane s imin-kovalentnim okvirom (nCOFs), što je rezultiralo inzulinskom zaštitom u području želuca, dok su testovi dijabetičara nakon primjene inzulina oralnim putem pokazali potpuno vraćanje razine šećera unutar dozvoljenih granica, unutar dva sata od oralne primjene nanočestica s inzulinom.
U usporedbi s dvije dosadašnje tehnologije za oralnu primjenu inzulina koje je zasad odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA), ova strategija oralne primjene inzulina razvijena od NYUAD-a je biokompatibilna, postojana u želucu i može »isporučiti« onu dozu inzulina koja odgovara razini šećera u krvi osobe koja je primijenila inzulin oralno, piše The Academic Times.

 

Inovativna tehnologija

Kako je glavna istraživačica, Farah Benyettou, pojasnila, rezultati njihovog istraživanja pokazuju kako njihov inzulin koji se primjenjuje oralnim putem nadilazi postojeće probleme u primjeni inzulina oralnim putem, i to upotrebom nanočestica nCOF napunjenih inzulinom koje su otporne na želučanu kiselinu i koje reagiraju na oslobađanje glukoze u organizmu. Njihova tehnologija oralne primjene inzulina brzo reagira na svako povišenje šećera u krvi, no jednako tako sprječava nakupljanje inzulina što također može dovesti do neželjenih posljedica, tj. predoziranja inzulinom, rekla je Benyettou te zaključila kako će ovo znanstveno dostignuće poboljšati život dijabetičara diljem svijeta.

Iako je ovaj inzulinski tretman obećavajući, trenutna studija grupe međunarodnih istraživača zasad opisuje njegovu učinkovitost samo na štakorima. Sljedeći korak u istraživanju je funkcionalnost sustava kroz istraživanje i ispitivanje različitih tipova nanočestica, no znanstvenici vjeruju kako će upravo njihova formula u budućnosti promijeniti način liječenja dijabetičara.

Razvijanje nove strategije inzulinskog lijeka koji bi se primjenjivao oralnim putem je rezultat suradnje međunarodnog tima istraživača iz Alžira, Španjolske, Saudijske Arabije i Ujedinjenog Kraljevstva. Projekt je dovršen uz pomoć NYUAD-ove Core Platform Technology, a za ovu inovativnu tehnologiju inzulina koji bi se primjenjivao oralno još uvijek se čeka prijava patenta u Americi.

izvor: novilist.hr