Početna Svijet Europska unija otvara svoje granice za potpuno cijepljene

Europska unija otvara svoje granice za potpuno cijepljene

677
UDIO

DRŽAVE članice Europske unije dogovorile su u srijedu blaže kriterije za ulazak za turiste iz trećih zemalja, te odlučile dopustiti ulazak svima koji su potpuno cijepljeni.

Dogovor je postignut na razini veleposlanika država članica i odluku još treba formalno potvrditi Vijeće EU-a, što se očekuje u sljedećih nekoliko dana.

Odluka je donesena na prijedlog Komisije od 3. svibnja, koja je preporučila da se dopusti ulazak u Europsku uniju bez dodatnih restrikcija inozemnim državljanima koji su u potpunosti cijepljeni protiv covida-19 te stižu iz država gdje je epidemiološka situacija povoljna.

EU je u ožujku prošle godine uveo ograničenja za sva neobvezna putovanja iz trećih zemalja, dok je osobama koje u Europu putuju iz nužnih razloga ulazak bio dopušten.

Neobvezna putovanja bez obzira na individualni status cijepljenja trenutačno su dopuštena za putnike iz sedam zemalja s dobrom epidemiološkom situacijom. To su zemlje koje imaju 14-dnevnu kumulativnu stopu zaraženih do 25 na 100 000 stanovnika.

Sada je taj prag povećan na 75 prijavljenih slučajeva covida-19 na 100 000 stanovnika, dok je Komisija predlagala 100.

To znači da će uskoro biti znatno proširen popis zemalja iz kojih će se moći ulaziti u EU bez obzira jesu li cijepljeni.

Svi putnici koji su potpuno cijepljeni, to jest koji su dobili predviđen broj doza cjepiva, moći će ući u EU bez obzira iz koje zemlje dolaze. Uvjet je da su cijepljeni jednim od cjepiva koja su odobrena u Europskoj uniji.

U slučaju da se epidemiološka situacija u nekoj trećoj zemlji brzo pogorša, a posebno ako se otkrije neka vrsta zabrinjavajuće varijante ili varijante od interesa, države članice mogu odlučiti hitno i privremeno zabraniti ulazak svim rezidentima tih zemalja koji nisu građani EU-a.

EU se još nije dogovorila oko covid-putovnica. Ključan problem su besplatni testovi

Čelnici EU nisu uspjeli dovršiti pregovore o uvođenju digitalnih zelenih potvrda, čime bi počeli provoditi plan za vitalni spas nadolazeće turističke sezone, ali pregovori se nastavljaju sutra.

“Zastupnici iz Europskog parlamenta, Europske komisije i vlada država članica nastavit će pregovore u četvrtak”, priopćilo je portugalsko predsjedništvo EU.

Digitalni certifikat mogao bi otvoriti više zemalja EU za putovanja unutar Unije potkraj lipnja, čak i dok traje i dalje pandemija koronavirusa, kao i zabrinutost zbog novih sojeva virusa.

Takozvana digitalna zelena potvrda bit će dokaz da je osoba cijepljena protiv covida-19, da ima negativan rezultat testa ili da je preboljela bolest.

To je uvedeno kako bi se izbjegla diskriminacija osoba koje se nisu mogle cijepiti.

Cilj potvrde je što prije ukinuti mjere koje su trenutačno na snazi kad su u pitanju putovanja između zemalja.

“Nema dogovora o ključnim pitanjima”

Međutim, na svakoj od 27 država članica ostaje da odluči kakve pogodnosti certifikat donosi unutar njihovih granica.

Njemačka europarlamentarka Cornelia Ernst rekla je da se “zastupnici nisu uspjeli dogovoriti o ključnim pitanjima”.

“Rasprave su se i dalje vrtjele oko ključnih točaka, poput zahtjeva Europskog parlamenta za pristup besplatnim testovima za sve”, rekla je Ernst nakon pregovora.

Europski zastupnici također su odbili dopustiti da pojedine zemlje EU dobiju priliku da nametnu vlastita ograničenja ulaska iz drugih zemalja EU, čak i ako imaju digitalnu zelenu potvrdu.

Izvršna grana EU iznijela je svoj prijedlog za digitalnu zelenu potvrdu još u ožujku.

Grčka je već ublažila uvjete za ulazak stranaca koji su cijepljeni, a Španjolska dopušta ulazak turista iz EU pod uvjetom negativnog testa.

Prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti, šestina odrasle populacije Europske unije sada je cijepljena s obje doze.

Cilj Komisije je povećati to na 70 posto do rujna.

izvor: index.hr