Početna Kaštela Kada je Crljenak kaštelanski „otkrio Ameriku“?

Kada je Crljenak kaštelanski „otkrio Ameriku“?

779
UDIO

Kraj ljeta i početak jeseni (rujan i listopad) je za naraštaje kaštelanskih težaka bio obilježen berbom grožđa – jematvom. Naime, intenzivno vinogradarstvo je na istočne obale Jadrana, pa tako i u kaštelanski kraj, pristiglo još u antici s grčkom kolonizacijom. Tehnologiju proizvodnje i trgovinu vinom razvili su i stari Rimljani, pa su tako Siculi na današnjem Resniku svojedobno predstavljali centar vinogradarstva cijelog Kaštelanskog polja.

Prenošenje grožđa u kofi i pritarak na karu s grožđem – idilični prizori kaštelanskih jematvi prve polovice 20. stoljeća (M. Domazet i M. Vuletin, „Donjokaštelanska svakodnevica 1900. – 1939.“)

Ni tijekom ranog srednjeg vijeka drevna znanja uzgoja vinove loze i užitka „dobre kapljice“ nisu zamrla, nego su bila prenesena u starohrvatsko doba, pa se tako u ispravi kneza Muncimira izdanoj 892. kraj crkve sv. Marte spominje kaštelanski „posjed u Putalju s robovima i ropkinjama, oranicama, vinogradima“. Nadalje, u 19. st. s pojavom bolesti vinove loze (pepelnice) na Apeninskom poluotoku dolazi do povećanog izvoza hrvatskih vina u Italiju, a ista situacija se ponavlja pojavom kobne filoksere.

Kaštelanski i trogirski težaci na izučavanju obrade vinove loze (amerikanka) na poljodjelskom dobru u Arbanasima kod Zadra početkom 20. stoljeća (M. Domazet i M. Vuletin, „Donjokaštelanska svakodnevica 1900. – 1939.“)

Međutim, niti kaštelanski vinogradi nisu bili imuni na te pošasti, dok je istodobno tzv. vinskom klauzulom bilo omogućeno Italiji da cijelu Austro-Ugarsku Monarhiju preplavi svojim jeftinim vinima. Sve je to vrlo nepovoljno djelovalo na gospodarske prilike, pa su početkom 20. st. mnogi Dalmatinci pritisnuti siromaštvom emigrirali u prekooceanske zemlje. Zanimljivo je kako su se tada Kaštelani okrenuli upravo američkim vinima, otpornijim na filokseru, pa su se tako umjesto domaćih sorti počele saditi inozemne.

Od Kaštelanskog crljenka do Zinfandela: vinske etikete Braće Stude iz Kaštel-Starog (iz 1920-ih) i kalifornijskog „Old King Cole“ (iz 1940-ih)

U tom procesu američko-hrvatske „enološke razmjene“ neizostavna je priča o Crljenku kaštelanskom. Iako se dugo smatrao autohtonom američkom lozom, prvi trsovi Crljenka su u SAD pristigli iz carskog rasadnika Habsburške Monarhije 1820-ih i tada su bili pogrešno nazvani „crni Zinfardel iz Mađarske“ – vjerojatno zamjenom etiketa. Uskoro se ista sorta vina u Bostonu počela prodavati pod imenom „Zenfendal“, a nazivana je i „Zinfindal“ odnosno „Zinfandel“. Uskoro je Crljenak pod novim imenom postao najproširenija sorta grožđa u Kaliforniji, da bi u 20. st. stekao i svjetsku slavu!

Mate Božić

O autoru:

magistar edukacije povijesti i filozofije, član Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva te jedan od pokretača Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ kao i historiografskog časopisa „Pleter“. Koordinator projekta arheološkog turizma „Regnum Croatorum“ pokrenutog s ciljem revalorizacije starohrvatskih arheoloških lokaliteta na širem splitskom području. (Ko)autor monografija, studija i članaka historiografsko-heraldičke tematike u zbornicima, časopisima i web kolumnama.