Početna Hrvatska Hrvatska ulaže u urbanu zelenu infrastrukturu: Plan je zasaditi milijun stabala godišnje

Hrvatska ulaže u urbanu zelenu infrastrukturu: Plan je zasaditi milijun stabala godišnje

68
UDIO
Foto: Pixabay

Kako bi bilo bolje – Grad Split u urbanu zelenu infrastrukturu ulaže 700.000 eura – u sklopu dvaju projekata, 80 posto novca osigurava Fond za zaštitu okoliša. Na 29 lokacija zasadit će se po dva stabla i postaviti po jedna javna slavina i klupa. Na jednako toliko lokacija, ali u sklopu drugog projekta, posadit će se čak 842 stabla, prenosi HRT.

Te aktivnosti dio su i europskog Zelenog plana, koji do 2030. predviđa sadnju najmanje tri milijarde stabala diljem Europske unije. Hrvatskoj je u planu sadnja milijun stabala godišnje, kako bi se sve izraženije klimatske promjene – ublažile.

– Na tu bolest planete nije ni Hrvatska imuna, znači ovo što mi u pokušavamo u Fondu za zaštitu okoliša, razmišljati o tome da ojačamo otpornost gradova na te klimatske promjene koje nam sve više prijete, rekla je Aleksandra Čilić, načelnica Sektora za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Novac za zazelenjivanje dobili su i Trogir i Makarska, a zahvaljujući prijavi županije, i općine Gradac i Podgora. U Splitu je jedna od prvih lokacija na kojoj će se saditi zapuštena parcela pokraj škole Kamen – Šine. Ne zna se još kada.

Više stabala, hlada i javnih slavina pomoći će da život u gradovima u budućnosti bude barem malo ugodniji.