Početna Hrvatska Umirovljenicima Vlada u 2024. plaća vlak, moći će na besplatne vožnje

Umirovljenicima Vlada u 2024. plaća vlak, moći će na besplatne vožnje

247
UDIO
Ilustracija / Foto Duško Marušić Čiči

Na sjednici Vlade, koja je održana u komornom tonu nakon najnovijih ministarskih promjena, ipak je donesena jedna optimistična odluka, bar za pripadnike starije generacije – osobe koje imaju umirovljenički status ili dob iznad 65 godina dobivaju besplatni prijevoz željeznicom u idućoj godini, i to bez obzira na svrhu i udaljenost putovanja unutar granica Hrvatske.

Riječ je o projektu kojim se, kako je rekao ministar prometa Oleg Butković, želi podignuti kvaliteta života starije populacije i povećati njihova mobilnost, koji će proračun stajati dva milijuna eura.

 

Pilot-projekt u izbornoj godini

Taj će novac biti nadoknađen nacionalnoj kompaniji iz državnog proračuna, a mjera će se odnositi na ukupno 1,2 milijuna stanovnika.

Riječ je o pilot-projektu koji će se prvi put provesti baš u izbornoj 2024. godini, a ako se pokaže opravdanim, očekuje se da se nastavi i nadalje.

– Stariji građani će imati mogućnost neograničeno koristiti željeznički prijevoz, odnosno besplatno putovati vlakom radi svakodnevnih i povremenih putovanja, jednodnevnih izleta, posjeta događanjima i manifestacijama, odlazaka liječniku, putovanja na ljetovanje i drugih putovanja, istaknuo je potpredsjednik Vlade i resorni ministar Oleg Butković.

 

Nove trajektne linije

Vlada je usvojila i prijedlog Strategije pametne specijalizacije za razdoblje do 2029. godine, što je preduvjet za korištenje europskog novca, odnosno apliciranje na natječaje za europski novac za projekte u sferi razvoja i inovacija.

Projekt ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama, koji je ranije najavljivan, dobio je podršku te će Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uplatiti 10,8 milijuna eura.

– Hrvatska ima ambiciozne ciljeve kada je riječ o udjelu obnovljivih izvora energije, posebno u segmentu samoopskrbe građana, sam HROTE ne može promicati projekte vezane uz ugradnju solara u obiteljske kuće, stoga je odobrena ta formalnost da se novac uplati Fondu, kako je objasnio državni tajnik i v.d. ministra gospodarstva Hrvoje Bujanović.

Donesena je i odluka o uspostavljanju 15 državnih trajektnih linija, 12 brzobrodskih i pet brodskih linija, nakon provedenog javnog savjetovanja s otočnom javnosti.

Preostale postojeće 22 linije ostaju na snazi dok traju ugovori o koncesijama, objasnio je ministar Butković. Godišnje je za to osigurano po 58 milijuna eura za iduće tri godine.

Vlada ostaje prisutna i u poticanju stambene štednje – iznos postotka državnih poticajnih sredstava se izračunava po zakonu propisanoj formuli, pri čemu za iduću godinu iznosi 1,8 posto, a taj postotak se primjenjuje na uplatu za stambenu štednju do najviše 663,61 eura.

Tako iz odluke proizlazi da će građanima koji u idućoj godini uplate 663,61 euro stambene štednje, država dati 11,94 eura poticaja, objasnio je ministar finanacija Marko Primorac.

 

Kibernetička sigurnost

U drugo saborsko čitanje Vlada je uputila i konačni prijedlog zakona o kibernetičkoj sigurnosti kojim se uspostavlja okvir strateškog planiranja i odlučivanja u području kibernetičke sigurnosti, a koji predviđa centralizaciju upravljanja kibernetičkom sigurnošću, odnosno transformaciju postojećeg Centra za kibernetičku sigurnost SOA-e u Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost, kako objašnjava ministar Tomo Medved.

Ministar Branko Bačić u svom je redovitom izvješću o stanju s obnovom od potresa izjavio kako je u obnovu do 30. lipnja ukupno uloženo 2,05 milijardi eura, od čega 1,003 milijardi eura iz Fonda solidarnosti EU-a, a 600 milijuna eura iz državnog proračuna za obnovu javne infrastrukture, te 450 milijuna eura sredstva državnog proračuna za obnovu privatne imovine.

– Prvih šest mjeseci ove godine obilježila je potpuna promjena modela obnove, odnosno smanjenje broja sudionika i potrebne dokumentacije, a samim time i ubrzanje obnove, rekao je Bačić. Ovlaštena je Agencija za promet nekretninama da provede i realizira gradnju još osam višestambenih zgrada u Petrinji, izvijestio je potpredsjednik Vlade.

izvor: novilist.hr