Početna Kolumna BORISE JOHNSONU, SPAVAŠ LI MIRNO?

BORISE JOHNSONU, SPAVAŠ LI MIRNO?

93
UDIO

SPAVAŠ LI MIRNO, BORISE JOHNSONU?

„Nemojte ništa potpisivati, nastavite se boriti“

Tako je Boris spriječio završetak rata u Ukrajini nakon dva mjeseca borbe. U međuvremenu, 2 mjeseca pretvorila su se u 2 godine  i 2 mjeseca, a moglo bi potrajati još 2 puta ovoliko.

Nakon početnih uspjeha, Zapadu se činilo da Ukrajina može poraziti Ukrajinu i zato su poslali svoj izaslanika Johnsona da spriječi kraj rata i tako ne dopusti da Rusija prođe tako jeftino.

U trećoj godini rata, preko 800 dana aktivnog ratovanja, sad je lako gledati unazad i donositi sudove što je trebalo napraviti.

Rat iscrpljivanja

Svakim danom je sve teže prekinuti rat, jednostavno zato jer Rusija neće odustati. I ne zato što je Rusija nešto sposobnija, pametnija ili kvalitetnija – oni su jednostavno spremni žrtvovati više, ne znači im ništa baciti u smrt pola milijuna ljudi.

Danas, dvije godine poslije, nakon stotina tisuće žrtava, mir se čini dalje nego ikad. Kako sad privlačno izgleda onaj sporazum od prije 2 godine koji je uključivao vraćanje Rusije na granice prije napada 24. 2. 2022.

Fatalni 4. travnja

Lako je drugima reći da se nastave boriti, ali što da netko tebi to kaže? Sigurno neće Boris Johnson biti taj koji će „dati ruke“ na istočnom frontu.

Ali je zato vitez s čudnom frizurom 4. travnja 2022. ušetao u Kijev i jednom rečenicom se pobrinuo za još neodređen broj godina apsolutne destrukcije.

Tako je gotovo finalizirani dogovor o miru u Istanbulu jednostavno propao, a u javnosti je stvorena euforija da zbog početnih uspjeha Ukrajina može pobijediti. A svi znamo na primjeru Hajduka koliko je euforija štetna. Euforija je očito pomutila um ukrajinskog vodstva, kad su odlučili poslušati Johnsona kao da je on neki faktor. Koji je uskoro i nestao s političke scene. I sad sigurno mirno spava, bez političke funkcije.

Problem je što je kalkulacija Zapada bila oslabiti Rusiju, po cijenu Ukrajine. Do 4. travnja Rusija nije bila dovoljno oslabljena, trebalo je još. Ali sad se otelo kontroli jer rat ne možeš zaustaviti onda kad želiš. Samo možeš spriječiti njegovo zaustavljanje, ako si Boris Johnson.

Godine destrukcije, osakaćivanja i smrti

I što sad, nakon 2 godine oslabljivanja Rusije? Rusija je oslabljena, ali u ovo ide all-in, Ukrajina je već uništena država, a Zapad nema oružja (možda zato jer su zaključili da su „dovoljno oslabili Rusiju“?)

Rat se nastavlja u najgorem obliku, u vidu iscrpljivanja, i tu Ukrajina gubi. Gubi i Zapad koji joj je saveznik jer on nije spreman da ga se toliko dekomodira da poveća proizvodnju.

Dok je Putin spreman voditi rat, makar svaki Rus bude skapavao od gladi. Da, svi su podcijenili koliko je Ruski režim spreman žrtvovati: apsolutno sve. Ratna ekonomija rati punom parom, nema školstva, zdravstva, socijale, samo rat.

Sigurna sam da Boris Johnson spava mirno, i nije ni svjestan svoje uloge u stotinama tisuća smrti. I  nedavno je objavio neki navijački status o Ukrajini, kao da podržava svoj nogometni tim koji bi mogao osvojiti prvenstvo.

Zapad očekuje pobjedu, a ne šalje oružje

Od početka ovog rata vladalo je neko shizofreno mišljenje da „što se šalje više oružja, rat će duže trajati“. Ali koja je alternativa, da se odmah predaju? Da cijela Ukrajina postane Bucha? Koliko god to bilo strašno tolike milijarde izdvajati za oružje čija jedina svrha je uništavanje, jednostavno nema drugog izbora.

Ovako zbog početne euforije i jednog političara koji je huškao na nastavak rata imamo ovu situaciju danas.

 

Katarina Baričić

Profesorica hrvatskog i engleskog, turistički vodič, sudski tumač, predavač na Erasmus seminarima za profesore, te autor na lokalnim portalima Solin live, Dalmatinski list i Kaštela.com