Početna Nekategorizirano Kompanija koja “vlada Svijetom”

Kompanija koja “vlada Svijetom”

555
UDIO

List Business Week je objavio zanimljivu priču o kompaniji koja ‘vlada svijetom’, a riječ je o imenu koje će malo kome biti poznato: ARM Holdings.
Naime, ARM Holdings je tehnološka kompanija koja se bavi dizajniranjem čipova, a svoju tehnologiju prodaju stotinama tvrtki, poput Applea, Samsung Electronicsa, Nvidie i Qualcomma. To zapravo znači da se njihov proizvod nalazi u gotovo većini pametnih mobitela i tableta, pa bi se – piše Business Week – moglo tvrditi da se njihovi proizvodi koriste više od Coca-Cole ili McDonald’sa. 
 
Kompanija je nastala 1990. godine, dijelom iz kompanije Acorn Computers koja se u Velikoj Britaniji među prvima bavila proizvodnjom kompjutera. S financijskim uspjesima i neuspjesima Acorn je odlučio prodati svoj odjel za dizajn čipova, kad se pojavio Apple s posebnim zahtjevom. Osnovana je tvrtka ARM Holdings u koju je prešlo 12 djelatnika Acorna, te je u staroj štali nedaleko od Cambridgea osnovan njihov prvi ured. Usredotočili su se na izgradnju jeftinih i manjih čipova koji ipak imaju snage za prepoznavanje teksta i druge napredne funkcije. Iako je prva ‘narudžba’ za Apple propala, proizvod su vidjele druge kompanije zainteresirane za proizvodnju malih sofisticiranih uređaja. Godine 1993. njihov je čip uzela Nokia, a kad su im počeli pristizati tantijemi, tvrtka je ‘poletjela’. 
 
Danas je njihov ured prerastao u kampus, a zaposlene i pripravnike svaki dan po dolasku na posao čekaju doručak i kava. 
 
Poslovni model tvrtke je uspješan: nude klijentima dijapazon čipova koje se može dodatno prilagoditi za njihove potrebe. Oko polovice prihoda dolazi im od čipova za mobilne telefone, a ostatak od čipova koji se ugrađuju u televizore, media centre, senzore, automobile, printere i drugu opremu. Postoje dva načina plaćanja: vrsta godišnje pretplate koja košta oko 10 milijuna dolara, a koja klijentu omogućuje biranje među cijelim katalogom čipova, te plaćanje preko tantijema. Primjerice, po mobitelu mogu zaraditi od 20 do 40 centi. 
 
IZVOR: Ž.C./Business Week