Početna Nekategorizirano I previše toga u Vukovaru

I previše toga u Vukovaru

897
UDIO

SABORSKO Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) u ponedjeljak će odlučivati o zahtjevu DORH-a da se SDP-ovu zastupniku i vukovarskom gradonačelniku Želju Sabi skine zastupnički imunitet i odobri pokretanje kaznenog postupka, zbog sumnji da je prisvojio novac od organizacije ljetovanja vukovarske djece.
 
DORH-ov je zahtjev, doznaje se, u Sabor stigao danas, a Sabu se tereti za navodno prisvajanje novca prilikom organizacije humanitarnog ljetovanja vukovarske djece u Crikvenici i Velom Lošinju.
 
Naime, u ljeto 2012. osmero je tadašnjih vukovarskih SDP-ovaca kazneno prijavilo Sabu, predsjednika vukovarsko-srijemske županijske organizacije stranke, te čelnika gradskog stranačkog ogranka Željka Pinjuha i tajnika Sinišu Mudrog. Sumnjičili su ih da su se okoristili novcem socijalno ugroženih građana Vukovara i djece iz obitelji slabijeg materijalnog stanja, naplaćujući nekoliko puta veće troškove od stvarnih, pri čemu su razliku podijelili.
 
Sabu se tereti i za zlouporabu položaja i ovlasti jer je, navodno, tražio da se stranački kadrovi zaposle u vukovarskom Komunalcu.
 
Kako se saborskim zastupnicima prema zakonu imunitet mora skidati posebno za svako kazneno djelo, MIP će u ponedjeljak ponovno odlučivati o skidanju Sabinog imuniteta.
 
Naime, na zahtjev DORH-a krajem listopada prošle godine imunitet mu je skinut zbog sumnji u pokušaj podmićivanja dvoje HDZ-ovih gradskih vijećnika u Vukovaru. Uskokovu optužnicu protiv Sabe u tom slučaju osječki Županijski sud potvrdio je lani sredinom prosinca.
 
Raspisuju se izvanredni izbori
 
Građani Vukovara morat će na prijevremene izbore. Vukovarski HDZ odbio je prihvatiti prijedlog gradskog proračuna zato što SDP-ov gradonačelnik Željko Sabo nije podnio ostavku. 
 
Većinu u Gradskom vijeću Vukovara, naime, imaju HDZ i HSP dr. Ante Starčević. Već ranije su ove stranke najavile da će odbiti proračun ukoliko Sabo, kojeg se tereti za pokuša podmićivanja HDZ-ovih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića, ne podnese ostavku na mjesto gradonačelnika. 
 
S obzirom da Sabo nije podnio ostavku, HDZ-ovci su odbili podržati prijedlog proračuna. Zakon nalaže da se Gradsko vijeće sada mora raspustiti, te slijedi raspisivanje izvanrednih izbora. Podsjećamo, HDZ i HSP AS većinu u Gradskom vijeću Vukovara preuzeli su nakon što je sporazum s njima sklopio Željko Pinjuh, koji je zbog toga izbačen iz SDP-a. U Gradskom vijeću vladajući imaju 13 glasova; HDZ devet , HSP AS tri te nezavisni Pinjuh. SDP ima osam vijećnika, a SDSS tri vijećnika.
 
“Nema ostavke, nema ni proračuna”
 
“S obzirom na to da nema ostavke gradonačelnika Željka Sabe, nema ni proračuna”, rekla je predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Marija Budimir optuživši Sabu za izazivanje prijevremenih izbora.
 
“Niste vi gradonačelnika niti birali te ne možete tražiti niti njegovu ostavku”, odgovorio je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u vijeću Goran Bošnjak napomenuvši kako krivac za prijevremene izbore ne može nikako biti Sabo već HDZ i HSP dr. Ante Starčević čijim je neprihvaćanjem proračuna građanima Vukovara, kako je rekao, načinjen trošak od pola milijuna kuna koliko će stajati izbori.
 
Po njegovim riječima, šteta koja će nastati raspuštanjem Gradskog vijeća i neusvajanjem proračuna, biti će još veća jer u pitanje dolaze brojni projekti poput 48 milijuna eura vrijednog projekta izgradnje sustava odvodnje i vodoopskrbe u Vukovaru za koja su već odabrana sredstva EU-a.
 
Predsjednik Gradskog vijeća nekadašnji SDP-ovac, a sada nezavisni vijećnik Željko Pinjuh, koji je u Vijeću podržavao HDZ i HSP dr. Ante Starčevića, ocijenio je kako je možda i najpoštenije da političke probleme u kojima se našla vlast u Vukovaru razriješe građani na prijevremenim izborima.
 
Sabi je spočitao da je imao tri mjeseca da podnese prijedlog proračuna Gradskom vijeću, a to je učinio tek nekoliko dana prije isteka roka za to.
 
“Nismo naišli na razumijevanje kod SDP-a i SDSS-a kao i kod gradonačelnika Željka Sabe te idemo na prijevremene izbore”, kazao je novinarima nakon sjednice vijeća Pinjuh izrazivši nadu da će građani na izborima izabrati kvalitetne vijećnike i svakako boljeg gradonačelnika od dosadašnjeg. Pojasnio je kako se u sljedećih 90 dana nakon što Vlada donese odluku o raspuštanju Gradskog vijeća, moraju održati prijevremeni izbori za Vijeće i gradonačelnika s kojim “padaju” i gradonačelnikovi zamjenici izuzev zamjenika Srđana Milakovića koji je na tu dužnost izabran kao predstavnik srpske nacionalne manjine.
 
Sabo raskopčavao košulju pred Gradskim vijećem
 
Sabo se danas nepredviđeno pojavio pred gradskim vijećem, iako na sjednicu nije trebao doći zbog teškog zdravstvenog stanja. Ostavku nije spominjao, već je vijećnicima uputio apel da prihvate proračun. 
 
Optužio je HDZ-ovce da manipuliraju njegovim zdravstvenim stanjem pa je čak i raskopčao košulju kako bi pokazao ožiljak od operacije tijekom koje mu je prije tjedan dana ugrađena pacemaker. 
 
Sabo je također demantirao navode da je sklopio nagodbu s Uskokom, a vezano za optužnicu kojom ga se tereti za pokušaj podmićivanja: “Nema nikakve nagodbe, nema ništa. Bit će suđenje. Nevin sam”.
 
Milanović vjeruje Sabi
 
Usprkos svemu, Sabo i dalje ima podršku svog stranačkog šefa, premijera Zorana Milanovića. Prvi čovjek SDP-a novinarima u Poreču kazao je da nije sklon vjerovati optužbama koje dolaze iz redova HDZ-a.
 
“Mi ćemo u konačnici morati poštivati ono što bude odlučio sud. To je jedan neobičan postupak, on tvrdi da nije kriv i ja mu u ovom trenutku vjerujem, naročito kad vidim tko ga optužuje. Međutim, sud je na kraju taj koji će i mene natjerati da zauzmem definitivan stav”, izjavio je Milanović.
 
IZVOR: INDEX.HR