Početna Nekategorizirano Dan Nikole Tesle, 10.srpnja

Dan Nikole Tesle, 10.srpnja

673
UDIO

ZAGREB – Deseti srpnja treba proglasiti nacionalnim danom Nikole Tesle, a Teslin spomenik, srušen 90-ih, treba vratiti u Gospić, suglasili su se danas saborski zastupnici nakon žučne rasprave, međusobnih prozivki, spominjanja ustaša i partizana te rušenja spomenika.
“S gnušanjem odbijam insinuacije da Ličani i Gospićani ne žele natrag Teslin spomenik, hoće i ponosni su na hrvatskog znanstvenika, genija Teslu, rekao je Darko Milinović (HDZ), koji je “u ime Ličana” osudio vanadalski čin miniranja i rušenja spomenika Tesli, djelo kipara Frana Kršinića.
Milinović se time referirao na izravne prozivke SDP-ovca Nenada Stazića koji tvrdi da o povratku Teslina spomenika ne treba pitati premijera, nego lokalnu vlast, konkretno bivšeg i sadašnjeg HDZ-ova gradonačelnika Milana Kolića i Petra Krmpotića, ali i zastupnike, prije svih Milinovića, vrlo utjecajnog u Lici.
To pitanje treba postaviti i Karamarku, Brkiću… da utječu na svoje članove u lokalnoj samoupravi i da se spomenik vrati tamo gdje je bio prije rušenja, rekao je Stazić. Milinovića je pozvao da, kao utjecajan Ličanin, povede akciju da (zastupnici) 10. srpnja odu u Gospić i zajedno otvore spomenik, da “pokažemo da možemo nešto napraviti pametno i dobro”.
Prijedlog da se 10. srpnja proglasi nacionalnim danom Nikole Tesle ‘došao’ je od Mirele Holy (ORAH), Davora Bernardića (SDP) i nezavisnog Damira Kajina čija je rasprava ‘uzbunila duhove’.
Kajin se, naime, zapitao je li netko odgovarao za rušenje Teslina spomenika ’92., a koji je tu sudbinu doživio jer, po mišljenju rušitelja, nije bio dovoljno hrvatski. “Tako se rušilo i tri tisuće partizanskih spomenika, pa gospodu iz HDZ-a ne čudi da je srušen i Teslin”, ustvrdio je Kajin.
Spomenik Tesli nisu srušili hrvatski domoljubi, a oni koji su ga srušili osramotili su Hrvatsku, dodao je laburist Branko Vukšić.
Goran Marić (HDZ) kao prejednostavnu odbacuje tezu da je spomenik Tesli srušen samo zato što je Srbin. Nema dvojbe da je rušenje vandalski čin, no uzroci su malo složeniji, ocijenio je Marić pitajući se nije li rušenju pridonijelo stvaranje SAO Krajine, srpsko-četnički napad na Hrvatsku, zločini u Glini, Škabrnji, Vukovaru…
Uspjeli smo od Tesle doći do ustaša i partizana, konstatirao je Jasen Mesić, odbivši prozivke na račun stranke. Napravljen je odljev Teslina spomenika, HDZ-ova Vlada 2005. puno je uložila u novi muzejski centar u Smiljanu, uredila Teslinu kuću, pobrojao je Mesić.
“Hrabru politiku jedne Vlade kojoj je bilo stalo do sređivanja međuetničkih odnosa” pohvalio je Milorad Pupovac (SDSS) poručivši da Tesla nije značajno ime hrvatske, niti srpske nacionalne povijesti, nego ljudske povijesti.
SDSS će, kaže, podržati proglašenje nacionalnog dana kada dobije odgovor kada će se srušeni spomenik u Gospiću vratiti tamo gdje je bio. Ako ne, treba ga vratiti gdje ga nitko neće dirati i gdje će biti vidljiv, rekao je Pupovac.
Spomenik treba vratiti gdje je i bio, jer samo tako bit će poništen rezultat tog bezumnog čina, smatra Stazić.
Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor predlaže saborsko povjerenstvo koje bi radilo na tome da se spomenik Tesli čim prije vrati na mjesto gdje pripada.
Svu raspravu Dujomir Marasović (HDZ) nazvao je “šakom jada, nula kuna”, a Kajina i Pupovca optužio da su “obični raspirivači mržnje”.
Tesla je ne vlasništvo, nego blagodat čovječanstva i vjerojatno se okreće u grobu kad čuje što o njemu govorite, uzvratio je kolegama.
Prozvao ih je da “manipuliraju našom pameću”, jer po Gospiću je palo tisuće granata, ginula djeca, a oni se čude “da je netko srušio neki spomenik”.
Milinović je, na primjeru Ličkog Osika, upozorio na zlouporabu Teslina imena. Naime, kad su četnici zauzeli to mjesto preimenovali su ga u Teslingrad, a u Širokoj Kuli, zaseoku Osika, pobili 40 hrvatskih civila, rekao je Milinović.
 
IZVOR: SEEBIZ.EU